Ако бе жив, днес Димитър Цонев щеше да навърши 62

...
Ако бе жив, днес Димитър Цонев щеше да навърши 62
Коментари Харесай

Спомени за Митко Цонев: ако бе жив, днес талантливият журналист щеше да навърши 62

Ако бе жив, през днешния ден Димитър Цонев щеше да навърши 62 години. Затова на днешната дата ще споделим мемоари за живота на един от най-любимите, сполучливи и разпознаваеми от феновете български публицисти и телевизионни водещи.

Митко Цонев, както го назоваха околните и сътрудниците му, бе член на Съюза на българските публицисти.

Владеел е британски и френски език.

Син е на артиста Коста Цонев и Анахид Тачева.

Завършва право в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

В интервала от 1986 до 1991 година е редактор в „ Международна информация “ и в Балкански информативен пул в „ София прес “.

От 1991 до 2002 година е водещ новинарската емисия „ По света и у нас “ по Канал 1 на Българската национална телевизия.

През 2002 година взе участие в състезанието, разгласен от Съвета за електронни медии, за общоприет шеф на Българска национална телевизия, само че не трябва определен.

От 1 октомври 2002 година е назначен за представител на кабинета на Симеон Сакскобургготски, а по-късно е пиар на Българската телекомуникационна компания.

През септември 2008 година се завръща в Българска национална телевизия, където става заместител програмен шеф и до 2010 година е водещ и продуцент на предаването „ В неделя с... “ дружно с Камен Воденичаров.



През 2011 година Цонев напуща, като предаването е преименувано на „ Неделя по 3 “, а Воденичаров остава водещ до 2014 година

От октомври 2011 година до октомври 2012 година води публицистичното предаване „ 24/7 “ по bTV Action (бившата PRO.BG), а по-късно до март 2014 година дружно с Цветанка Ризова води предаването „ Лице в лице “ по bTV.

От 17 март 2014 година времетраенето на предаването се редуцира доста и Цонев, като външен продуцент, напуща малкия екран, до като Цветанка Ризова остава титулярен водещ на предаването. От 2014 година се завръща в Българска национална телевизия, където е водещ на публицистичното предаване „ Още от деня “ по Българска национална телевизия 1 до гибелта си през август 2016 година



Цонев умира на 23 август 2016 година в резултат на солиден инсулт.

Цонев е женен за брачната половинка си Марияна и има две деца – Деси Цонева и Димитър Цонев–младши.

Митко Цонев е създател на 17 документални кино лентата, сред които „ Професия служител на реда “, „ Избори по американски “, „ Туризмът в Съединени американски щати “ и други

Председател на Училищното настоятелство на Националния образователен комплекс по просвета в Горна баня от 1993 година и на изборна служба във фондация „ Мария Мортисори “, учредена от учебното настоятелство.

Димитър Цонев има няколко участия в български игрални филми.

През 1971 година е първото му присъединяване във кино лентата „ Таралежите се раждат без бодли “. Участвал е и във филмите – „ Спасението “, „ Ламята “, „ С обич и деликатност “, „ Записки по българските въстания “, „ Концерт за флейта и момиче “ и други.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР