Ако базовата пенсия стане 370 лв., с ковид надбавката тя

...
Ако базовата пенсия стане 370 лв., с ковид надбавката тя
Коментари Харесай

Пенсията ще стане по-ниска, когато пандемията свърши, по думите на финансовия министър

Ако базовата пенсия стане 370 лева, с коронавирус надбавката тя ще се усили с 60 лева Когато пандемията завърши, в най-лошия случай ще бъде вземана пенсия от 370 лева Това съобщи служебният финансов министър Валери Белчев, с уточнението, че към този момент най-малко за първите 6 месеца на 2022 година ще има ограничения за поддръжка поради пандемията от COVID-19. А 370 лева е по-висока пенсия от досегашната, в случай че махнем коронасубсидията от 120 лева към всяка пенсия.

Изплащането на пенсиите и добавките за декември ще бъде в интервала сред 7 декември (вторник) и 20 декември (понеделник). Заедно с тях ще бъде изплатена и спомагателна сума от 120 лв. на близо 2,07 милиона пенсионери – това е корона помощта съгласно обновения държавен бюджет за 2021 година.
Икономисти са скептични към бюджета на служебното държавно управление за идната година
Служебното държавно управление показа в сряда главните параметри на бюджета за идната година. В него се плануват повече пари за пенс...

Да раждаш деца не е бизнес. Правим помощ в границите на рационалното. Мисля, че вършим голяма крачка напред. Не можем да си позволим да извадим 1 000 000 за всяко дете, което се е родило в България. Увеличаваме надбавките с 20%, разяснява въпроса с детските надбавки министърът.

Не планираме до края на годината да теглим нов държавен дълг. Към ноември месец разполагаме с остатък. Шоково харчене на държавния бюджет няма да има, увери Белчев, съгласно който е „ прекомерно евентуално ” бюджетът да завърши уравновесен т.е. на нула или даже на остатък. А за следващата година лимитът за изтегляне на външен дълг е към 10-12 милиарда лв. т.е. не повече. Не споделям, че ще теглим всичко това, уточни финансовият министър и призна, че още не е юридически проект на излъчвания, тъй като няма утвърден бюджет.

Не чакам шокова инфлация следващата година, сподели персоналното си мнение Белчев.

Не предвиждаме повдигане на налози, мислим за нарастване с 5% на заплатата на всички работещи в държавната администрация, съобщи служебният финансов министър.
Служебният финансов министър настоя да бъде признат държавен бюджет за 2022 година още през 2021 година
На 17 декември считаме да внесем предлагането за държавния бюджет за 2022 година. Това изясни служебният финансов министър Валери Белч...

Дори 10 000 лв. да е заплатата, отново не е задоволително. Заплатата освен се получава, само че и заплаща. Ако прекомерно доста вдигнем минималната заплата, рискуваме банкрути и хора без работа, изясни Белчев. Опасявам се, че нашата пазарна стопанска система не може да поеме по-високи минимални заплати от плануваното, добави той. Какви са!

Има смисъл от диференцирана минимална заплата, само че това е дълъг развой и допуска сериозен потрес в системата, показа още Белчев.

Служебният финансов министър сподели още: Това, че няма постоянно държавно управление, не значи, че министерството на финансите ще спре да работи. Законът изисква финансовото министерство да внесе бюджет. Вече от Народното събрание и постоянно държавно управление зависи по какъв начин ще модифицира и промени предлагането ни.

Още от ИКОНОМИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР