Ако Българя беше приела предишния вариант на Националния план за

...
Ако Българя беше приела предишния вариант на Националния план за
Коментари Харесай

При стария План за възстановяване щяхме да имаме парогазова ТЕЦ

Ако Българя беше приела предходния вид на Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ), в този момент щяхме да имаме план за парогазова централа, при липса или доста висока цена на природния газ.

До 15 март чакаме техническо единодушие от Европейска комисия за НПВУ. Веднага след утвърждението може да стартира работата по плановете, сподели в Народното събрание Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите.

Не се планува затварянето на 1600 мегавата мощности, само че остава задачата за понижаване на въглеродните излъчвания с 40 %. Въглищните централи ще работят в по-кратък интервал, само че това не е ужасно, тъй като летният пик на ползване на сила изисква 5000-4500 мегавата, до момента в който зимният пик е 7500-8000 мегавата и тогава ще ни трябват тези централи. България не желае да се откаже от своята енергийна самостоятелност. Затова не се съгласихме за затварянето на въглищните централи и прекосяването им на газ. Това щеше да ни сложи в доста неизгодна обстановка да получаваме природен газ от източник, който в този момент води война, сподели Василев.

Мощностите от акумулатори от 6000 мегавата, които са заложени в НПВУ, както и търсенето на геотермална сила ще се вършат на пазарен принцип и ще се управляват от Европейската банка за възобновяване и развиване, сподели финансовият министър.

По предварителни калкулации България има задоволителен запас на топла и гореща вода. Ако не за сила, тя може да се употребява за отопление на жилища и оранжерии и да понижим разноските за природен газ и електричество, сподели Василев.

В НПВУ е заложено пазаруването на влакове, тъй като към този момент има построена жп инфраструктура за тях, а друга скоро ще е подготвена - да вземем за пример линията Пловдив-Бургас. Липсва ни преносим състав - мотриси и вагони, както и системи за ръководство на мрежата. Същото се отнася и за крайградските железници, уточни Василев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР