Ако Български пощи“ ЕАД не бъде оздравено, то има реална

...
Ако Български пощи“ ЕАД не бъде оздравено, то има реална
Коментари Харесай

Опасност от ликвидация: „Български пощи“ са в тежко финансово състояние

Ако „ Български пощи “ ЕАД не бъде оздравено, то има действителна заплаха едно от най-големите държавни сдружения да бъде ликвидирано. За това сигнализира транспортният министър Христо Алексиев по време на блиц надзор в Народното събрание.

По думите му хакерската офанзива от 2022 година е довела до големи загуби. Освен това сдружението е било лишено от пазара за доставка на услуги и артикули поради невъзможността си да се конкурира с частните куриерски компании в страната.

„ Български пощи “ бяха тотално избутани от пазара на куриерски услуги и при тях останаха единствено едни недокомпенсирани услуги, като универсалната пощенска услуга, разпространяване на печата и по този начин нататък. Всичко това във времето е довело до много тежко, съществено финансово положение “, съобщи Алексиев.

Той съобщи, че поради тежкото си положение сдружението не може да бъде финансирано по линия на Плана за възобновяване и резистентност. Министърът напомни и за обявения проект за цифровизация на сдружението. Той може да се извърши с 50-те милиона държавен заем, които напълно неотдавна Европейска комисия утвърди.

Тези 50 милиона, които бяха утвърдени от Европейската комисия, са ориентирани към цифровизация, с цел да може „ Български пощи “ да усъвършенства като цяло своите услуги. Аз считам, че в случай че проектът, който е в развой на подготовка, не бъде изпълнен, това ще докара до разпродажба на „ Български пощи “ заради това, че аз не виждам, в случай че този проект не бъде изпълнен, различен вид те да бъдат избавени “, съобщи министърът.

Дружеството бе тематика на диалог и по време на съвещанието на Комисията по превоз в Народното събрание в четвъртък. Тогава стана ясно, че хакерската атака от 2022 година е довела до 17 млн. лева директни загуби, като в цифрата не влиза отрицателният резултат от загубата на клиенти.

Главният изпълнителен шеф на сдружението Филип Алексиев пък разяснява, че за предходната година загубите са в размер на 68 млн. лева, а за тази – към 5 млн. на месец. Дружеството има и просрочени отговорности. Дългът на пощенския оператор може да бъде преструктуриран със заем от Българската банка за развиване.

Лошата материална база, ниското качество на някои услуги, както и демотивирани чиновници поради ниското възнаграждение на труда им, са другите проблеми пред пощенския оператор.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР