Ако българската страна настоява да се напише, че Гоце Делчев

...
Ако българската страна настоява да се напише, че Гоце Делчев
Коментари Харесай

Македонци: Няма да признаем Гоце Делчев за българин

Ако българската страна упорства да се напише, че Гоце Делчев е български бунтовник, тогава няма да бъде реализиран резултат по този въпрос. Това съобщи македонският историк проф. Драги Георгиев, шеф на Института за национална история и началник на македонския екип в взаимната комисия, основан по силата на Договора за добросъседство.

В изявление за тв “Сител ” Георгиев споделя, че в македонските учебници Гоце Делчев ще остане македонски бунтовник и по никакъв метод няма да одобри, че би трябвало да бъде приет за българин.

Министрите на външните работи и на защитата на България Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов обявиха неотдавна, че Македония би трябвало да признае истината за Гоце Делчев, и предизвестиха, че България може да попречва участието на Македония в Европейски Съюз, напомнят медиите в съседката.

На това реагира и историчката Наташа Котлар. Във фейсбук тя написа, че “апостолът на македонската революционна битка Гоце Делчев е македонска историческа персона и не може да се пазарите за него! Зелен боб, картофи и зеле има доста на пазара, за тези зеленчуци се пазарете колкото желаете...! ”

“И Гоце, и Даме, и Яне, и цялата плеяда революционери, всички уредници и изпълнители на Илинденско-Преображенското въстание са българи. ” Това съобщи президентът в интервала 2002-2012 година Георги Първанов във връзка разногласията към името на Гоце Делчев пред Българска национална телевизия.

“Смесената историческа комисия още преди към месец даде знак, че има проблеми към личността на Гоце Делчев. Не одобрявам метода те да заседават и, нагледно казано, да отмятат по домова книга това или друго име. Трябва да се търсят огромните и значими решения ”, уточни още той.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР