Ако България запази същите темпове на икономически ръст, до десетина

...
Ако България запази същите темпове на икономически ръст, до десетина
Коментари Харесай

Захариева: До десетина години ще достигнем средните доходи на ЕС, ако запазим темповете на икономически ръст

Ако България резервира същите темпове на стопански растеж, до десетина години ще доближи междинните приходи на Европейския съюз. Това разгласи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на синдикален конгрес за интеграцията на Западните Балкани:
" Ние сме пазарна стопанска система работеща, същинска от не повече от 15 години, само че сме в вярната посока и съм уверена, че в случай че запазим същите темпове на развиване, същите темпове на стопански растеж, както за предходната година имаме повече от 11,5 % растеж на приходите в България (което е един от най високите в Европа, може би най-високият). С такива темпове, доста по-бързи от междинните за Европа, до десeтина години ще достигнем и междинните приходи на Европейски Съюз. "

Темата за приходите в района е измежду акцентите в полемиките. Очаква се участниците във форума да одобряват декларация, която да бъде връчена на премиера Бойко Борисов и на Срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани, която ще се организира в София на 17 май.

Вицепремиерът акцентира, че Западните Балкани са дълготраен приоритет за страната ни, който не завършва с шестте месеца българско европредседателство. Доходите в района са измежду акцентите в разискванията:

„ Нашите чиновници, нашите служащи не са по-ниско равнище, тези от нашия район. Те би трябвало да получават същото  заплащане, каквото получават и техните сътрудници за същия труд от по-развитите страни. Икономически, имам поради ". 

Президентът на КНСБ Пламен Димитров акцентира, че в района заплатите са почти идентични, без значение че част от страните, в това число и България, са членки на Европейски Съюз:

" И в този момент в района ние не сме доста разнообразни, без значение че част от страните са членки на Европейски Съюз, включително и България. Поглеждайки приходите ще кажа, че чистият приход сега, към декември предходната година в България е към 450 евро (средния имам поради, с приспадане на налози и осигуровки), в Сърбия - 456 евро, в Черна гора имаме малко повече - 512 евро, в Босна 440 евро, в Македония след облагане за предходната година - 387 евро, в Косово 457, в Албания към 300 евро. "  

„ В Хърватска и Словения приходите са по-високи от останалите страни членки. Видимо “.

Синдикалистите упорстват техният глас да бъде чут в процеса на интеграция в Европейски Съюз и в договарянето на обособените глави за участието.
Детайли по тематиката чуйте в звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР