Ако България внасяше цялото договорено с Азербайджан количество природен газ

...
Ако България внасяше цялото договорено с Азербайджан количество природен газ
Коментари Харесай

Целият внос на договорения газ от Азербайджан би свалил цената с 10 на сто

Ако България внасяше цялото контрактувано с Азербайджан количество природен газ от 1 милиарда куб.м годишно, в този момент цените на вътрешния пазар щяха да са с към 10% по-ниски. Такава калкулация направи пред Би Ти Ви министърът на енергетиката Александър Николов.

Той още веднъж удостовери, че даже да не е построена към момента газовата връзка с Гърция, е допустимо цялото количество да се внася по различни трасета през България и Гърция. Той още веднъж изрази недоумението си, че това не се прави. Неотдавна пред същата медия изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов разгласи, че това не е допустимо, първо, тъй като Азербайджан няма ангажимент да доставя по различни трасета, само че са извършени диалози и за част от количеството е контрактувана различна доставка, а на такова питане за транспорт през Турция по този начин и не бил получен отговор от турския оператор.

" Дружеството, което дава отговор за преноса ( " Булгартрансгаз " ), споделя, че има опция не за едно трасе, а има две различни трасета за достъп, и по-късно излиза изпълнителният шеф на сдружението, което се грижи само за комерсиалната активност ( " Булгаргаз " ), и приказва за превоз ", уточни Николов.

Обяви, че в министерството има концепция за какво се получава това неразбирателство, само че към момента не е подготвен да го оповести обществено.

Според него е неприемливо да се приказва за забавянето на интерконектора с Гърция като единствена причина за недоставяне на азерския газ, " когато има опция да се осъществя финансова изгода за страната и обществото " с 4-5 различни разновидността по линия на точката за достъп на синьото гориво, само че нищо не е направено по тези разновидности. В отговор на въпрос разгласи, че България губи по 1.5 млн. лева дневно поради това, че газовата връзка с Гърция не е подготвена, само че от диалога не се разбра дали компанията строител към този момент заплаща 90 хиляди евро неустойки дневно поради неспазването на периода, каквато закана той насочи в края на годината.

На въпрос за какво " Булгаргаз " черпи количества синьор гориво от хранилището в Чирен и ги продава на открито, вместо да ги употребява за вътрешния пазар, Николов уточни, че не може да се забрани износа, само че че е разумно в обстановка, в която газът е доста безценен, най-хубавите цени да се дават за вътрешния пазар. Информацията за износа от Чирен оповести през вчерашния ден вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на чуването им с Николов в Народното събрание.

По мотив поръчката на ръководителя на енергийния регулатор Иван Иванов през вчерашния ден, че след мораториум цените се подвигат по-рязко, Николов уточни, че не чака това да се случи с енергийните цени за бита, тъй като взиманите в този момент ограничения омекотяват удара, а има и други механизми за справяне с сходни обстановки.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР