Ако България продължи да работи в посока разнообразяване на доставчиците

...
Ако България продължи да работи в посока разнообразяване на доставчиците
Коментари Харесай

Впечатляващ обрат. Новият посланик на САЩ поздрави София за откъсването от газовата зависимост от Русия

Ако България продължи да работи в посока нашарване на доставчиците на природен газ, скоро „ може да договаря нула молекули “ газ от Русия. Това съобщи новоназначеният дипломат на Съединени американски щати в България Кенет Мертен по време на бизнес-закуска с членовете на Американската комерсиална камара в страната в четвъртък.

Мертен неотдавна размени Херо Мустафа отпред на американската дипломатическа задача в София. Той връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев на 7 април, а бизнес-закуската в четвъртък беше първата му обществена демонстрация в българската столица.

Мертен дефинира България като „ стратегически сътрудник и съдружник на Съединени американски щати “ по въпроси от световно значение като сигурността и енергийната диверсификация.
Високо правя оценка топлото посрещане в България.Кенет Мертен
„ Високо правя оценка топлото посрещане в България. За последно бях дипломат на Балканите в Хърватия през 2012-2015 година и от този момент значимостта на района се усилва значително, освен поради източния фланг на НАТО, само че и тъй като се усилиха икономическите основи за съдействие със Съединени американски щати “, добави дипломатът.

Мертен обърна внимание на „ бързото адаптиране на страната от значителните разтърсвания на енергийния пазар поради съветската инвазия в Украйна и обвързването на газовите достави с военните ползи на Русия “.

„ Това е впечатляващ поврат, реализиран за малко време “, заключи новият американски дипломат, припомняйки, че неотдавна България получи доставки на полутечен газ от Съединени американски щати през Турция.

След съветската инвазия в Украйна, почнала на 24 февруари 2022 година, и последвалите западни стопански наказания против Москва, „ Газпром “ едностранно към България в нарушавания на контракта, който изтичаше през декември същата година. Това беше несъмнено като " жестоко нарушаване " и " шантаж " от някогашния министър председател Кирил Петков .

Прекъсването стана факт, откакто съветският президент Владимир Путин за продажбата на газ. Според тях задграничните купувачи трябваше да заплащат в рубли по специфична скица и по сметки в съветски банки, само че България и други страни от Европейския съюз (ЕС) отхвърлиха да се съобразят.
Еврозоната и правосъдната промяна
Кенет Мертен уточни като предизвикателство пред страната идното ѝ влизане в Еврозоната , откакто служебното държавно управление на Гълъб Донев , назначено от президента Радев, на еврото от 1 януари 2024 година

По думите му това е значимо за непознатите вложители и за България, тъй като ще докара до „ цялостното консолидиране “ на страната в Европейски Съюз.
Приемането на еврото ще направи лесна съпоставимостта на цените и ще е потребно за потребителите.Кенет Мертен
„ Приемането на еврото ще направи лесна съпоставимостта на цените и ще е потребно за потребителите, ще паднат лихвените проценти и ще е по-лесно за бизнеса да работи в еврозоната и с целия свят. Това ще направи пазарите ефикасни “, сподели Мертен, представен от Българска телеграфна агенция.

По време на речта си пред Американската комерсиална камара той обърна внимание и на значимостта на правосъдната промяна . Мертен акцентира, че представителите на бизнеса се нуждаят от „ ясни закони и бързо и заслужено правораздаване “, с цел да влагат.

„ Разбирам, че камарата е в челните редици в поддръжката за промяната за върховенството на закона. Поздравявам ви за тази визия и задачата е основаването на по-привлекателна среда за задграничните вложители “, добави американският дипломат.

Установяването на върховенството на закона в България беше посочено като главен приоритет за американския бизнес и от президента на Американската комерсиална камара Оливие Маркет .

„ Преките задгранични вложения в България би трябвало да бъдат увеличени. Ние работим за възстановяване на капиталовия климат тук и едно от нещата, които би трябвало да подсигуряваме, е определяне на върховенството на закона, а вашият предходник [Херо Мустафа] работеше доста интензивно в тази посока “, обърна се той към Мертен.

Президентът на камарата акцентира, че измежду главните цели на нейните членове е да подкрепят битката с корупцията в България като средство за възстановяване на бизнес климата в страната.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР