Ако България иска да постави паметна плоча в чест на

...
Ако България иска да постави паметна плоча в чест на
Коментари Харесай

Гоце Делчев отново разпали страстите между България и РСМ

Ако България желае да сложи паметна плоча в чест на Гоце Делчев в село Баница в Гърция (дн. Кариес), би трябвало да желаяме същото, в случай че не и освен това и по-грандиозно , да вземем за пример да възстановим родната му къща в Кукуш (дн. Килкис) или нещо сходно, тъй като Гоце Делчев е доста по-голям за историята на Македония, в сравнение с за България - споделя Марян Гьорчев, политик, анализатор и някогашен дипломат на Република Северна Македония (РСМ) в България, представен от скопското близо до ВМРО-ДПМНЕ издание " Плюс Инфо ".

Представяме обявата без редакторска интервенция.

" Когато в България се правеше анкета кои са най-великите фигури в българската история, Гоце Делчев беше на 54-то място измежду героите от тяхната история. Ако създадем такава анкета в Македония, Гоце Делчев ще е безапелационно преди всичко. Това приказва доста. Без никакво съмнение той е най-важният човек, който ни сплотява като нация, " споделя Гьорчев.

Българският президент Румен Радев съобщи, че във връзка 120 години от убийството му, които ще бъдат маркирани през 2023 година На това високопоставени представители на Гърция дадоха отговор, че в случай че такова искане им бъде отправено, ще го прегледат.

Гьорчев споделя, че не е сюрпризиран от това известие, имайки поради " българската национална позиция и тактика, че всичко, което принадлежи на Македония, Южна Тракия, Мизия, са български земи ".

" В този подтекст това е продължение на тази тяхна стратегическа детерминанта, с разнообразни тактически ходове. И тъкмо там вършат същото и за горяните в Косово, и за македонците в Мала Преспа и Пустец. Не мисля, че това с Гърция ще има резултат, тъй като България е подписала съглашение, че в Гърция няма българско малцинство, тъй че всеки опит за такова навлизане, в сходство с техните историографски възгледи, мисля, че Гърция няма да го почете, " декларира Гьорчев, който е считан в Скопие за специалист по македонско-българските връзки.

От друга страна, споделя Гьорчев: " (Северна) Македония би трябвало да реагира на тези провокации от страна на България със същата молба към Гърция, с която в последно време връзките ни са правилни. "

" Трябва да кажем намерено, че Гоце Делчев, от когато се е родил и до когато е умрял в борба, неговата водеща концепция е била свободата на македонското население, да се освободи и да сътвори своя страна. В този интервал тази територия не е била нито Гърция, нито България, а османската провинция Македония. Тъй като Вие, гърците, в този момент сте наследници на тази част от тази провинция Македония, не би трябвало да позволявате на други страни, като Република България, да се месят във вътрешните Ви работи, " счита Гьорчев.

Той е уверен, че Скопие също би трябвало да търси способи да означи 120-годишнината от убийството на Гоце Делчев.

" Ако към този момент българите го вършат, би трябвало да отправим молба и към Гърция, тъй като в нашата национална история Гоце Делчев има особено място, той е наш народен воин и ние би трябвало да имаме право да сложим освен паметна плоча, само че но дано създадем нещо по-голямо, по-грандиозно, да възстановим къщата-паметник, в която е роден и в която е живял или нещо сходно , " споделя Гьорчев.

За Павлос Васкопулос Филипов, деятел за правата на македонското малцинство в Гърция и водач на организация " Виножито (Дъга-бел.прев.) ", слагането на плоча в Баница от България може да бъде единствено удостоверение на общата позиция и на двете страни, че в Гърция няма българи през днешния ден.

" Не съм чел изказването на Радев, само че няма да се учудя, в случай че българското държавно управление се е договорило за такова нещо с гръцкото. Трябва да се има поради, че Гърция и България от десетилетия са " близки " (тук събеседникът употребява непристоен език - бел. ред.) по този начин да се каже по македонския въпрос , тъй като и в двете е основан националният мит-аксиома по македонския въпрос. При гърците, както е известно тематиката Македония се свързва извънредно с античността и съгласно този мит-аксиома античното македонско племе е гръцко и затова Македония също е гръцка. Според българите, въпреки това, популацията в Македония приказва български език и затова македонците са българи. Това е българският мит-аксиома. В този случай не бих се изненадал, в случай че българският президент направи сходна самодейност (за слагане на паметна плоча в Баница), тъй като сред България а Гърция имаше контракт от 1917 година (Политис-Калфов) за замяна на население. Гърците се изселиха от България, а българите си потеглиха от Северна Гърция към България.При това състояние и двете страни могат да продължат своите легенди от оня контракт, по тази причина Радев би трябвало да сложи паметна плоча и цветя на място, където в миналото е имало българи, а през днешния ден не и да покажат, че почитат гръцките възгледи по тематиката. А за Гърция няма проблем, тъй като през днешния ден в Гърция няма българско малцинство, " изяснява Павлос Васкопулос Филипов.

Бучковски: Няма да влезем в Европейски Съюз, в случай че би трябвало да признаем, че Гоце Делчев е българин

Гоце се бореше за свободата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР