Ако България и Полша се съгласят да плащат по новата

...
Ако България и Полша се съгласят да плащат по новата
Коментари Харесай

Песков: Ако България и Полша плащат за газа с рубли, доставките ще се възобновят |

Ако България и Полша се съгласят да заплащат по новата система в рубли за съветския природен газ, това ще бъде съображение за обновяване на доставките. Това съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков, заяви БНР.

Той изрази противоречие с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която назова " шантаж " прекъсването на съветските газови доставки за България и Полша:

" Това не е шантаж. Русия е била и остава благонадежден снабдител на енергийни запаси за нашите консуматори и продължава да извършва отговорностите си по договорите ".

Песков изясни, че нуждата от новия метод на заплащане е зародила след въвеждането на " невижданите финансови и стопански наказания против Русия, в това число замразяването на забележителна част от валутните ѝ запаси ".

По думите му европейските консуматори на съветско синьо гориво са били предизвестени навреме, а новата система по никакъв метод на нарушава ползите им.

" Де факто нищо не се трансформира за нашите купувачи. Единственото ново е условието да се открият две нови сметки в " Газпромбанк ". Затова не може да става дума за никакви спомагателни компликации, загуби или промени в цената, които могат да зародят поради разликите в курсовете “, изясни той. 

Новата скица на заплащане към Русия беше въведена с декрет на президента Владимир Путин и влезе в действие на първи април. Тя визира по този начин наречените " вражески страни ", които поддържаха глобите против Русия поради нахлуването ѝ в Украйна. Схемата планува потребителите от тези страни да превеждат долари и евро по сметки в съветската " Газпромбанк ", която да ги конвертира в рубли на Московската борса.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР