Ако българите зад граница трябваше да изберат управлението на България,

...
Ако българите зад граница трябваше да изберат управлението на България,
Коментари Харесай

Не подкрепям никого вече е шеста сила в чужбина

Ако българите зад граница трябваше да изберат ръководството на България, то Движение за права и свободи още веднъж щеше безапелационно да е първа мощ - към 37.6% от гласовете. На предишните избори придвижването взе към 54 500 гласа и още веднъж беше на върха, а този път усилва резултата си с още съвсем девет хиляди гласа - до съвсем 63 хиляди Движението като че ли и този път очевидно не насочи съществени запаси за мотивация на вота от Турция - или най-малко обществено не си личеше да е по този начин. Въпреки това то получва тиха, само че постоянна поддръжка от прилежащата ни страна.Втора остава обединението " Продължаваме промяната - Демократична България " с съвсем 46 хил гласа (26.7%). Резултатът обаче е с 9 хил гласа по-слаб от сумарните гласове за двете партии от изборите през октомври (виж графиката). Тогава " Продължаваме промяната " имаше над 38 хиляди гласа, а " Демократична България " - над 16 хиляди Така извесният отлив в поддръжката за Политическа партия се усеща и в чужбина, по този начин както се усеща и в страната.

Ако българите зад граница трябваше да изберат ръководството на България, то Движение за права и свободи още веднъж щеше безапелационно да е първа мощ - към 37.6% от гласовете. На предишните избори придвижването взе към 54 500 гласа и още веднъж беше на върха, а този път усилва резултата си с още съвсем девет хиляди гласа - до съвсем 63 хиляди Движението като че ли и този път очевидно не насочи съществени запаси за мотивация на вота от Турция - или най-малко обществено не си личеше да е по този начин. Въпреки това то получва тиха, само че постоянна поддръжка от прилежащата ни страна.

Втора остава обединението " Продължаваме промяната - Демократична България " с съвсем 46 хил гласа (26.7%). Резултатът обаче е с 9 хил гласа по-слаб от сумарните гласове за двете партии от изборите през октомври (виж графиката). Тогава " Продължаваме промяната " имаше над 38 хиляди гласа, а " Демократична България " - над 16 хиляди Така извесният отлив в поддръжката за Политическа партия се усеща и в чужбина, по този начин както се усеща и в страната.

След като предходната година удвои резултатите си в чужбина - от 13 на съвсем 25 хил гласа, в този момент националистическата проруска партия " Възраждане " се подрежда на трето място като прибавя още към 3500 гласа в актива си - до малко над или 28 хиляди (16.6%).
Реклама
Няколко стотин гласа повече регистрира и Има Такъв Народ (до 8800 или 5.15%), до момента в който ГЕРБ и Българска социалистическа партия имат дребен отлив.

Ако опцията " Не поддържам никого " пък беше партия, тя щеше се подреди на шесто място - нея са избрали над 4500 души - повече в сравнение с Българска социалистическа партия, " Български напредък " или " Левицата ".

Иначе в предварителните парламентарни избори в неделя са взели участие към 175 хиляди български жители в чужбина - толкоз, колкото са били и на предишните избори. Въпреки спада на едни и леко повишената поддръжка за други, този път не се вижда " месианска " фигура, която да активизира мощен избор зад граница - каквито бяха Има Такъв Народ и Слави Трифонов през юли 2021 година. Любопитна детайлност е, че хартиения избор господства над машинния в чужбина при всички партии - в съответствие жестоко 2 към 1.
Реклама
Други любопитни обстоятелства са кой къде печели. Така да вземем за пример обединението ПП-ДБ има над 50% от вота от Сърбия и Северна Македония, както и в Централна Европа - Унгария, Полша, Словакия, Словения, а също и в Швейцария, Австрия, Холандия, Португалия и така нататък Също по този начин тя е първа мощ с резултат сред 40 и 50% и в доста западноевропейски страни - Германия, Франция, Белгия, Швеция, Ирандия и така нататък

" Възраждане " е първа мощ с над 30% поддръжка в страни като Испания и Италия, Чехия и Норвегия и е втора мощ в Германия. Партията печели безапелационно в Румъния и Молдова, както и в Беларус. Доста фенове има и в Гърция.

В Европа най-високата поддръжка за ГЕРБ идва от Русия - съвсем 30% от вота (при към 340 гласували). Но и там официално печели обединението ПП-ДБ с над 41%. Партията на Борисов взима над 20% дял и в Албания, само че там пък водач е Българска социалистическа партия с 45%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР