Ако бъде сложена хавлия, чадър или палатката върху дюните, вече

...
Ако бъде сложена хавлия, чадър или палатката върху дюните, вече
Коментари Харесай

Хотелиер за забраната на хавлии по дюните: На всеки турист ли да сложим инспектор?

Ако бъде поставена хавлия, чадър или палатката върху дюните , към този момент ще бъде наложена санкция от 500 до 1000 лв.. За каравана глобата скача от 1000 до 3000 лв..
 
С до 5000 лева ще бъде санкциониран всеки, който се опита със заграждения да спре свободния и безвъзмезден достъп до морските плажове. Подобна е глобата и за концесионерите, които не обезпечават равносилен достъп до морето на посетителите от свободната зона.

 
Някои хотелиери предвиждат, че новите забрани може да изгонят туристите . „ Нека да има обяснителни табели – какъв брой години са нужни, с цел да се сътвори тази дюна, какви са процесите – на български, британски, немски. Бих желала да попитам госпожа Ангелкова – на всеки екскурзиант по един контрольор да ги глобява ли да сложим, по какъв начин ще се управлява този развой? ”, пита хотелиерът Диана Колчева пред.
 
Според Василка Цанева - шеф на „ Контрол на концесионната активност ” в Министерството на туризма, има проверяващи екипи , които, в случай че открият нарушаване на място на морския плаж, подхващат нужните дейности.

-->
 
Tя добави, че всички дюни са картографирани в профилирани карти , които са на уеб страницата на Агенцията по геодезия и картография. Всеки жител има свободен достъп до този уебсайт и може да се осведоми къде се намират такива формирания.
 
„ Ние не можем да решим казуса с туристите и с построяването на бетон върху дюните, само че ще търсим надалеч по-глобалния проблем, какъвто е някой да си постеле хавлия върху дюната ”, споделя Радостина Ценова от Фондация „ Биоразнообразие ”.

 
„ Като че ли ни взимат за простаци. Ако страната желае да си влезе в роля, тя би трябвало да го направи, както беше дала обещание още след първия случай с дюните в Несебър – „ Дюнигейт ”. Тогавашният министър на районното развиване беше заречен, че страната ще изкупи дюните ”, добави тя. Преди дни министърът на районното развиване и благоустройство Петя Аврамова сложи под въпрос тази опция , тъй като отчуждаването на частни земи с дюни щяло да коства към 1 милиард лв..
 
Защитени дюни до къмпингите „ Смокиня ” и „ Каваци бяха разорани с багери при започване на януари . Тогава се оказа, че притежателят на имота се е сдобил с него за 5000 лв., а дюните били вписани като земеделска земя.

 
В отговор институциите приготвиха нови правила за отбрана на дюните . Глобите за разрушение на пясъчните формирания ще би трябвало да бъдат утвърдени и от народните представители.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР