Ако бъдат заловени, ги чака смъртна присъда или доживотен затвор.Многобройните

...
Ако бъдат заловени, ги чака смъртна присъда или доживотен затвор.Многобройните
Коментари Харесай

Денацификацията на белоруски наемници в Украйна

Ако бъдат хванати, ги чака смъртна присъда или пожизнен затвор.

Многобройните загуби на украинските националисти, предаването на градове, бягството на цели елементи от въоръжените сили на Украйна, недоволството на западните куратори от разграбването на доставената помощ последователно водят режима в Киев до мъка. В същото време СВO, променяйки геополитическата картина в Европа, от ден на ден въздейства върху обстановката в прилежащите на Украйна страни, в това число Беларус.

Значителна част от беларуската съпротива постоянно е била русофобско придвижване, ориентирано към разрушение на връзките с Русия. От 90-те години на предишния век съперниците на Александър Лукашенко са открили тесни връзки с представители на украински дяснорадикални и националистически организации.

Украинците идваха на митинги в Минск, проведоха подготвителни лагери за беларуските „ сътрудници “ и участваха в конфликти със чиновниците на реда. С течение на времето беларуските радикали от футболни почитатели, анархисти, неонацисти и просто нарушители започнаха да пътуват до Украйна, учейки се по какъв начин да провеждат митинги и бойкот.

През 2014 година беларуски екстремисти се реалокираха в Украйна, с цел да вземат участие в „ битката за самостоятелност на Беларус “ в Донбас. След това започнаха да се появяват елементи от „ доброволци “, по-късно видяни в експанзията против ЛНР и ДНР: отрядът „ Преследване “, тактическата група „ Беларус “ и други Киев стартира да се трансформира в един от центровете на избягалата беларуска съпротива с екстремистки възгледи.

Това придвижване получи нов лъх с началото на СВO. В Украйна стартират да се появяват отряди, които се афишират за борци против " имперска Русия ". Най-известният беше батальонът " Кастус Калиновски ", преименуван през май в полк, който включва две подразделения - " Терор " и " Волот ", а третото ( " Литвин " ) е в развой на образуване.

Въпреки обстоятелството, че числеността и бойната подготовка на „ полка “ постоянно са били под подозрение, неговите представители бяха дейни в обществените мрежи, снимаха „ героични “ видеоклипове, разказваха по какъв начин се готвят да се върнат в Беларус след успеха над Русия, с цел да да се „ разправят “ с Лукашенко. Животът им е изпълнен със кавги, свързани най-вече с разпределението на финансовата помощ, която доброволците събират в Украйна и в страните от Европейски Съюз. Всички те поддържат връзки с украинските неонацисти,

Ситуацията с беларуската съпротива в Украйна не може да не тревожи Минск. Именно тези, които избягаха в Киев след 2020 година, се готвеха да правят разнообразни диверсионни дейности в Беларус. Властите на републиката вършат всичко, с цел да предотвратят сходно развиване на събитията, „ изчислявайки “ и идентифицирайки забърканите в наемничеството в Украйна.

Както означи заместник-министърът на вътрешните работи на Беларус Генадий Казакевич, „ в редиците на националистическите батальони на Украйна има към 200 беларуски жители, основно по този начин наречените футболни ултраси и участници в протестните дейности от 2020 година, които направиха тогава разнообразни типове закононарушения и съумяха да избягат от съда и следствието”.

Подобни са и данните, предоставени дадени от Министерството на защитата на Руската федерация, съгласно които 208 беларуси са били регистрирани на страната на въоръжените сили на Украйна от февруари, от които 78 са били „ унищожени “, а други 61 са „ напуснали “.

Светлана Тихановская по-рано съобщи, че към 1500 беларуски жители се бият в редовете на въоръжените сили на Украйна. За Минск е значимо множеството от тях в никакъв случай да не се върнат в родината си по лично предпочитание. Руската СВO прави доста положително за Беларус в това отношение.

След като Киев стартира да запушва дупките в отбраната си, които се образуваха за сметка на новомобилизирани жители, териториалната защита и наемниците, в осведомителното пространство все по-често стартира да се появява информация за следващата денацификация на „ доброволци “ от непознати страни.

Особено обиден беше „ Калиновският полк “, който след няколко месеца в региона на Киев беше изпратен в центъра на военните дейности покрай Лисичанск. Александър Лукашенко пръв заяви, че калиновците са разрушени при започване на юли. Съгласно неговата информация, попаднали под обстрела на съветската артилерия, наемниците решили да избягат, само че „ няколко десетки наши бегълци и 20 украинци от Калиновския полк останали там “...

По-късно тази информация беше доказана в ЛНР, като се сподели, че в края на юни към 60% от персоналния състав на беларуската част са били премахнати, а в региона на Волчеяровка ДРГ, „ принадлежащи на беларуски националисти и нацисти от Волат, “ е взет в плен.

Заловените калиновци, в това число Ян Дзюрбейко и Сергей Дегтев, които избягаха от Беларус след 2020 година, в този момент се пробват да се освободят от отговорност, обвинявайки СБУ, че ги е принудила да вземат участие във военни дейности.

По тяхните думи, в Украйна те са били обучавани, с цел да бъдат трансферирани назад в Беларус за бойкот и присъединяване в държавен прелом, само че по-късно са изпратени на фронта. „ Калиновският полк “ отхвърля сходни загуби, като оповестява единствено за 10 починали беларуси, в това число добре известни радикали със забележителни позивни: Иля Хренов (Литвин), Алексей Скобли (Тур), Дмитрий Апанасович (Терор), Дмитрий Рубашевски (Ханс), командирът на батальон " Волат " Иван Марчук (Брест).

Всъщност ситуацията на беларуските наемници наподобява доста по-плачевно, в сравнение с се пробват да го показват. Те се сблъскват със съществени проблеми при положение на плен. И в ДНР, и в ЛНР, и в Беларус ги считат за наемници. Ако бъдат приети за отговорни за закононарушения в ДНР, ги чака смъртна присъда. В противоположен случай пожизнен затвор.

За Беларус денацификацията на „ бегълците “ ще понижи евентуалната заплаха. Освен това Луганск и Донецк може да бъдат помолени от Минск да екстрадират пленени беларуси за показателен развой против тях в Беларус, с цел да охладят плама на тези, които хранят очаквания за провалянето на Русия в СВО и началото на " освободителна война " на беларуска почва.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР