Ако аз трябваше да решавам за детските надбавки, бих подкрепила

...
Ако аз трябваше да решавам за детските надбавки, бих подкрепила
Коментари Харесай

Лидия Шулева: Моментът е ключов за решения за това как ще се формират пенсиите

Ако аз трябваше да вземам решение за детските надбавки, бих подкрепила нискодоходните родители, тъй като за тях тези пари в действителност имат значение, разяснява в предаването " Тази заран " Лидия Шулева - някогашен обществен министър.

Според нея, праговете, които се дефинират, отиват във все по-ниската част на приходите, даже междинните приходи не са задоволителни към този момент за една прехрана.

" Тези пари, в случай че се преразпределят за тази група хора, които в действителност имат нужда, ще се почувства доста повече, в сравнение с във високата част, разяснява тя във връзка предлагането на ръководещите детски надбавки да се дават без значение от прихода на родителите.

Бившият министър на труда и обществената политика разяснява и измененията в пенсионното обезпечаване. Синдикатите предложиха нарастване на минималната пенсия до 300 лв., а на оптималната до 1440 лв..

" Факторите, които въздействат на парите във втория пенсионен дирек са прекомерно доста. От една страна тези финансови схеми се вършат за дълъг интервал от време – нормално 40 години, колкото е трудовият стаж. Когато е въвеждана тази система се е считало, че 20 години са добър период, само че се оказа, че те са белязани от две рецесии и срокът не е задоволителен да се компенсират неравномерностите в доходността, която се получава ", уточни Лидия Шулева.

Според нея моментът е основен за решения за това по какъв начин ще се образуват пенсиите на хората от първата кохорта, родени след 1959 година

" Има едно решение пенсията от Национален осигурителен институт да бъде понижена с 20%, което е незаслужено. Това понижение визира целия интервал на застрахователен стаж, тези хора ги ощетяват за половината от времето, в което са внасяли цялостна вноска. Пенсията, която хората получават от Национален осигурителен институт, се образува от 33% дотация на страната. Така страната взе участие като застраховател. Когато се пресмята този %, тази дотация се отстранява и внезапно тези хора, родени след 1959 година, се ощетяват от тази вноска на страната. Освен това се пресмятат 5%, които станаха толкоз 5 години след началото на промяната. Комулативно, всички тези неща, съгласно изчисленията на специалисти, демонстрират, че това понижение на пенсията от първия дирек би трябвало да бъде не 20%, а към 6%-7%. Това води до по-голяма пенсия за доста повече хора ", изясни Шулева.

Според нея обаче това не е по този начин за минималните пенсии. Те постоянно са субсидирани, изясни Лидия Шулева и означи, че те даже са субсидирани в допълнение от страната, с цел да не са ужасно ниски. При втория дирек съгласно нея най-вероятно ще се получат по-ниски пенсии, предвижда тя.

Действително, хората, които са се осигурявали на най-ниските равнища, би трябвало да отидат и да си преведат вноските в първия дирек, с цел да им се подсигурява най-малко една минимална пенсия, посъветва Лидия Шулева.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР