Ако аз искам да живея по-добре, няма как това да

...
Ако аз искам да живея по-добре, няма как това да
Коментари Харесай

He's the Man 2021: Лазар Радков, който запали цяла България да събира капачки

" Ако аз желая да пребивавам по-добре, няма по какъв начин това да стане без средата да става по-добра. И открих в процеса, до момента в който го върша, че на мен това ми носи необикновено задоволство, необикновено удоволствиие, аз се усещам ужасно с всяко едно нещо, което върша ", споделя Лазар Радев.

Този младеж направи гражданска война в дарителската просвета в нашето общество през последните години. Той е главният мотор на акциите " Капачки за бъдеще " и " КауЗа БГ ".

 He`s The Man 2021: В обувките на Петимата Виж още

С един прям мъжки диалог с Лазар Радков Dir.bg започва своята специфична самодейност .

Лазар Радков трансформира над 500 тона капачки от пластмасови бутилки в живот, в усмивки, в благополучие. Вече няма болница, в която кувьозите да са от предишния век. А чудесата на капачките за бъдеще не престават. Първата неонатална кола за спешна помощ за бебета в риск от благотворителната акция към този момент е реалност през тази година и избавя животи.

" Не съм мислил върху това, какво прави един човек, да му залепим етикета, сполучлив. Бих споделил, че се усещам задоволен от моя живот, от нещата които върша, от нещата, които ми се получават. А от нещата, които не ми се получават, съм задоволен по-нататък, когато съумея да си извлека уроците от тях. Дали съм сполучлив или не, нямам концепция ", споделя простичко основателят на " Капачки за бъдеще ".

Кой е мъжът мисионер и какво му е коствало непознатото благополучие? Не пропускайте тази разходка по мъжки, осъществена с поддръжката на , и .

 Снимка: Тед Георгиев/Dir.bg

Историята на момчето от Стария град

Роденият в Пловдив Лазар Радков споделя с усмивка детските си мемоари от Стария град, където има привилегията да живее, само че постоянно ходел с засегнати колена и лакти поради калдъръмените улици там. Израства във фотографско семейство, макар че татко му е бил и боен. А на 16 години стартира да работи в фамилното фото студио на половин работен ден. Предлага му го татко му и не съжалява за това. Той е труженик на това, младежите да работят, да имат отговорност, да се сблъскват с компликации, тъй като това ги приготвя значително за живота, прави ги по-самостоятелни и по-уверени.

С татко боен изкарва няколко казарми у дома, макар че, когато анулират казармата, той е студент в Германия.

" Баща ми доста държеше да ме учи на мъжки неща. Аз съм " държал " " Калашников " на 5 години - е, в действителност татко ми го държеше, и първите 30 халосни патрона съм ги изстрелял тогава. Държеше да си имам отговорности и да си ги съблюдавам ", споделя Радков.

Е, той не постанова казармен ред като родител и в живота, само че урока за " мъжката дума " от детството:

" Аз обичам да давам независимост на хората, само че държа, когато те са споделили нещо, да си го съблюдават. За мен е доста скъпо качество това, когато ти си дал дума, да я удържиш. И мисля, че това не е толкоз необятно публикувано, колкото ми се желае, колкото би разрешило на обществото ни да се случат нещата малко по-адекватно, по-бързо и прочие ".

Завършва гимназия в Пловдив и учи висше обучение в Германия - общо инженерство, въпреки по това време въобще да не знае какво желае:

" На 18-19 години човек няма никаква визия от нищо, аз нямах никаква визия. Знаех, че е хубаво да се учи висше обучение, знаех, че е хубаво да се учи на Запад, знаех, че е хубаво да се учи нещо с компютри ".

Два-три семестъра преди да се дипломира като висшист, схваща, че определената специалност от него не е това, което желае да прави в живота си, и напуща университета.

" Установих, че за половин година аз съм чел доста повече за хранене и тренировки в сравнение с по инженерната ми компетентност през цялото ми следване ", спомня си Радков.

Отхвърля последвалата опозиция от близки и другари и не приема мантрата - " приключи, тази тапия ще ти потрябва все в миналото ".

" Аз и в този момент споделям - отивам да го изучавам, тъй като ми е забавно, не с цел да взема дипломата, а тъй като желая да добия познания, желая да се срещна със експерти, забавни са ми въпросите с преработването, с оползотворяването на боклуци. И ти, като се замислиш, отпадъците в международен мащаб няма да понижават, а те са запас. "

 Снимка: Тед Георгиев/Dir.bg

" Капачки за бъдеще "

Идеята за " Капачки за бъдеще " се ражда през 2017 година, само че е готова няколко години преди този момент от редица други начинания на Лазар Радков, свързани със спорт и здравословен метод на живот.

" В края на 2013-а и началото на 2014 година започнах да чувствам от ден на ден вътрешно предпочитание да върша неща, които са в социална изгода. Аз постоянно през годината съм правил сходни неща - правил съм безвъзмездни тренировки за младежи и подрастващи, тъй като те там имат най-вече потребност да спортуват, бият ги хормоните и имат потребност всичката тази сила някъде да я обработват. Водил съм и десетки лекции за възпитаници и студенти на тематика здраве, хранене, здравословен метод на живот ", споделя Радков.

Затова и прави открити тренировки в парка по самодейността " 30za30 ".

" По това време мои сътрудници, които също правеха тренировки в различен град бяха събрали капачки и дарили кувьоз на болница. Добре, споделям си, капачки - капачки, напълно умерено ще събираме. Аз също така, правех и един път седмично открити тренировки в парка за всеки, който желае да се включи. Като мой принос си споделих, в залата имаме стотина трениращи и в парка имаме петдесетина, ще събираме капачки, ще забележим къде да ги предадем за преработване, някакви пари ще се съберат, ще забележим, ще измислим - детска площадка или нещо друга да създадем ", споделя Радков.

Речено-сторено. На една от тренировките в парка той афишира самодейността за събиране на капачки. Мартина Йорданова е също там и малко по-късно му написа, че има капачки в багажника от някакъв конгрес, които може да му съобщи.

" Донесе ми ги, снимахме се, някакъв човек ни видя и той ни даде още един чувал с капачки. След това пуснахме фотография и писахме: " Хора, тук ще вършим акция за капачки, защо да я създадем. И хората започнаха да пишат изпод - кувьоз, кувьоз, кувьоз... "

Проучва предлагането и схваща, че едно на 10 деца в България е недоносено, а всяко трето от тях развива друга форма на увреждания поради преждевременното си раждане и остарялата инсталация. В десетки градове кувьозите в лечебните заведения са на по 20-30-40 години.

Първата акция в София събира 8,5 тона капачки, а в Пловдив - звук и половина. И незабавно съумяват да дарят един кувьоз на болничното заведение в Червен бряг. Втората акция събира двойно повече капачки, а третата - умножено по две на миналата. Така през 2019 година към този момент са обезпечени 19 кувьоза. В началото на 2020 година реализират първата си цел - да бъдат сменени всички кувьози от предишния век в 34 града.

 Снимка: Тед Георгиев/Dir.bg

А идната цел е закупуването на неонатална кола за спешна помощ. Само за 11 месеца тя към този момент е реалност и неотдавна е дарена на болница в Пловдив. Първият й избавителен курс е на 1 ноември.

" Точно в Деня на будителите, в 6.15 часа, в Пловдив получават сигнал от Карлово, че там е родено бебенце - трето равнище на недоносеност, най-високото. Линейката, която дарихме на Пловдив, потегля натам. Качва го с кувьоза, който преди две години осигурихме от " Капачки за бъдеще " в подбалканския град, и назад към Пловдив. Кара го в неонатологията в университетската болница в Пловдив, там то бива интубирано и задачата е изпълнена ", споделя Радков.

Сега на ход е реализирането на още детски коли за спешна помощ. Но Радков не стопира до тук.

Роди се " КауЗа БГ "


И както " Капачки за бъдеще " идва след самодейността " 30za30 ", по този начин и платформата " КауЗа БГ " се ражда от " Капачки за бъдеще ". Това се случва единствено преди няколко месеца в групата " Капачки за бъдеще " при полемика дали да се направи приложение за абонамент на хората, които желаят в допълнение да поддържат идеята, в случай че не с капачки, то със алегорични суми от няколко лв. на месец. В това време идва и предложение от един страховит юноша - Красимир Младенов, че с негов другар може да създадат елементарно приложение - хората за " Капачки за бъдеще " да се абонират и против 5-10 лв. да поддържат идеята.

" Да, това звучи, супер крепко, само че за какво да го създадем единствено " Капачки за бъдеще "? И тогава пристигна концепцията тази платформа да сплоти всички потвърдили се във времето дела, които усъвършенстват по един или различен метод България, които са транспарантни, с чисто минало и с положително име, те да са там, да се разпространяват ", споделя Лазар Радков.

 Снимка: Тед Георгиев/Dir.bg

Българинът има съображение да е подозрителен към разнообразни благотворителни дела, само че той е безапелационен, че процесът на " КауЗа БГ " е транспарантен.

" Като влезеш в някоя от идеите в платформата, ти виждаш всички хора, които са се абонирали да подаряват всеки месец, виждаш цялата сума, която е събрана от тези хора. Накрая на месеца ние пускаме обстоен отчет до тези хора за парите, които ще отиват за съответните дела. Това съм го правил и преди в " Капачки за бъдеще ", където съм разгласил всички данни - както се смъкват извлеченията от банката - 30-40 страници, единствено скътвам персоналните данни, и се вижда - толкоз пари влизат, толкоз пари излизат и защо са дадени. Там се вижда, че от парите за Капачките са излезли единствено за здравна инсталация, с цел да поръчаме календари, тениски, които по-късно ги продаваме благотворително, и за банкови такси и преводи. Т.е. това може би е единствената акция, която се движи 100% от доброволци и която на 100% от даренията отиват за инсталация ", изяснява Радков.

 Снимка: Тед Георгиев/Dir.bg

Живот на високи обороти

Животът му тече на доста високи обороти. Освен благотворителните дела, които следва, управлява своя състезателен клуб, води лекции на студенти и се образова за парамедик.

" Тази година стигнах до извода, че би трябвало да се занимавам единствено с това, което ми е кеф. Дори да нямам време за всичко, аз съм наясно, че с това, което се занимавам сега, то ще прогресира, а това, с което не се занимавам или ще стои на едно място, или ще върви обратно. И към този момент съм ОК с това да се продънвам с нещата, за които нямам време ", споделя Радков.

За него пътят към триумфа е непрекъснат развой, а не резултат.

" За мен триумфът е това, което индивидът прави на дневна база, в смисъл нещата, които прави, към които се стреми. Някои ще постигнеш, други - не. Но за мен е доста значимо човек да следва това, което му идва от вътрешната страна, и се надявам, това от вътрешната страна да е градивно за него и обществото. Ако го следва, работи крепко и поставя старания, за мен това е триумфът. "

Водещ на годишното събитие на Dir.bg е нашият сътрудник Деян Веселинов, а в диалозите с лют свършек ще чуете и видите още Йордан Йовчев, Пламен Русев, Христо Мутафчиев и Стефан Вълдобрев.

Петимата ще опишат невероятните си, поучителни истории във видеоинтервюта, които ще може да намерите в портала Dir.bg и обществените ни мрежи от 22 до 26 ноември 2021 година

Нашата разходка из опита и мислите на сполучливите мъже в историята на България не би била допустима без поддръжката и съдействието на, и.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР