Ако атмосферните условия позволят, археологическите дейности на могилата Малтепе край

...
Ако атмосферните условия позволят, археологическите дейности на могилата Малтепе край
Коментари Харесай

Какви тайни крие могилата Малтепе край Пловдив?

„ Ако атмосферните условия разрешат, археологическите действия на могилата Малтепе край Пловдив ще продължат даже до Нова година “. Това сподели шефът на Археологическия музей в Пловдив доцент доктор Костадин Кисьов. Той посети могилата край село Маноле през днешния ден дружно с кмета на Пловдив Иван Тотев и кмета на община „ Марица “ Димитър Иванов.

" Няма друга такава могила като Малтепе. Това е нещо неповторимо. Това е кула от 4 секции, която е висока над 20 метра и съгласно изчисленията ни тежи 250 тона. Върху кулата е имало мраморен фундамент, очевидно на Римски император, тежащ 25 тона. Това ни подсказва, че самата кула е с доста здрава основа. През тази година се надявам да достигнем от юг до входа на кулата. Когато разкрием напълно кулата и създадем цялостната инфраструктура ще стане една от най-големите забележителности на Европa ", добави шефът на Археологическия музей доцент Костадин Кисьов.

От своя страна кметът на Пловдив съобщи, че за разкопките към този момент са отделени 300 000 от тазгодишния бюджет. „ Ако би трябвало ще гласуваме още, само че би трябвало да разкрием тази неповторима забележителност. Това е обект от национално и международно значение, като няма аналог в някогашната римска империя ", разяснява Иван Тотев.

„ Това, което се открива тук, е нещо неповторимо и дружно с Голямата епископска базилика и форумния комплекс става скупчване на културно-историческо завещание, което може да се съпостави с това в Рим и Атина. Голямата епископска базилика, Източната врата, площада, театъра, стадиона, Небет тепе – това са обекти, които вършат разликата сред Пловдив и останалите градове. Това са обекти, които остават в историята “, безапелационен е Иван Тотев. От община „ Марица “ пък оказват помощ с защитата на Малтепе.

Откритата до момента кула е голяма и е неповторима освен за България, само че и за Бълканите. Според археолози тя се е издигала на височина 20 метра, като е служила за фундамент на гигантска скулптура. На кой обаче е била тя, за момента е незнайно. За момента никой не може да каже сигурно и какво има в откритата неотдавна голяма изложба настрана от кулата. Според археолози това може да е гробница на император или тракийски цар. Екипът археолози е открил, че галерията е на към 15 метра подземен. Очаква се повече детайлности да станат ясни когато се открие входът към това неповторимо оборудване, което може да трансформира България в същински международен древен център.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР