Ако Арсений наследи Иоаникий начело на Сливенската митрополия, бъдете сигурни,

...
Ако Арсений наследи Иоаникий начело на Сливенската митрополия, бъдете сигурни,
Коментари Харесай

Защо изборът на сливенски митрополит е толкова важен за Църквата и чии сметки обърка Йеротей

Ако Арсений наследи Иоаникий отпред на Сливенската митрополия, бъдете сигурни, че идващият български патриарх ще е Николай Пловдивски 

Объркани сметки на Висшия клир са в основата на касирания избор за нов сливенски митрополит, научи Флагман.бг от източник, който е добре осведомен с процесите в църквата.

На 18-ти февруари Епархийският съвет към Сливенската митрополия организира избори по сегадействащия Устав на Българската православна черква – уточни две имена, които да предложи на Светия синод за избор на нов митрополит.

Фаворитите на 46-те членове на Епархийския съвет бяха досегашният викарий на Сливенската митрополия Йеротей Агатополски и свещеник Михаил, викарий на Ловчанския митрополит. Седмица по-късно, часове преди каноническия избор, Светият синод се събра изключително и касира вота на епархията, изтъквайки, че делегатите не са вярно определени – не трябвало да бъдат допускани миряни, а единствено клирци, тъй като се нарушавал йерархичният ред в Църквата.

Мотивите изглеждаха като изсмукани от пръстите, тъй като процедурата бе оповестена месец преди епархийския избор и в случай че от Висшия клир имаха забележки за делегатите на сбора, трябваше да ги дадат по-рано, а не след извършения избор.

Проблемът очевидно се оказаха претендентите, които доближиха до така наречен втори стадий – гласоподаване в Светия синод. Фаворитът Арсений, викарен свещеник на пловдивския митрополит Николай, изненадващо отпадна за самобитния балотаж.

Запознати с процесите в църквата настояват, че от много време Арсений е подготвян за поста, защото сливенският митрополит има основен глас и при избора на нов патриарх, а е доста евентуално подобен избор да се организира напълно скоро, поради разтърсеното здраве на Неофит.

„ Светият синод е раздвоен на две лобита. Едно от тях упорства идващият патриарх да е пловдивският митрополит Николай, който получава поддръжка и от съветската черква. За Николай гласът на сливенския митрополит е от основно значение, с цел да завоюва вота “, довери наш източник, поискал анонимност.

И Йеротей, и Михаил никога не могат да се смятат за доближени до Николай Пловдивски. Йеротей получава безспорната поддържа на духовенството и миряните в митрополията, биографията му е безупречна, а последният скандал, който обществено бе жарък от скандалния духовник Силвестър, се оказа кьорфишек, който бе опроверган с документи.

От Светия синод по традиция са обрани в коментара си, само че акцентират, че по сходен метод са работили и при избора на варненски епископ през 2013 година, когато тамошните епархийски гласоподаватели показаха двама претенденти, само че останаха подозрения, че миряните, които са били позволени да гласоподават, са наложили един очевиден любимец и един безспорен новобранец, с цел да не оставят избор на клира.

Заради това Синодът предприе съществено решение и взе църковната народна власт на ръчно ръководство. Смени Синодалната разпоредба и реши да прескочи епархийските препоръки при избора на митрополит. По този метод каноническите избори за нов сливенски митрополит ще се проведат на 12 и 13-ти март в Синодалния параклис „ Св. цар Борис-Михаил “ в София, а там най-вероятно ще наложат името на Арсений.

Случи ли се това - може да бъдем сигурни в едно – идващият патриарх ще е Николай Пловдивски.

Междувременно стана ясно, че на следващия ден сутринта в заседателната зала към бургаския храм „ Свети Атанасий “, който се намира в жк„ Изгрев “, ще се организира конференция, проведена от свещенството от Бургаска духовна околия в отбрана на своите миряни във връзка изявления на отец Евгений от град Сливен за основаването на ерес и нарушение на църковната дисциплинираност.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР