Ако амбициозният проект се осъществи и достигне целта си за

...
Ако амбициозният проект се осъществи и достигне целта си за
Коментари Харесай

Полша планира да построи най-голямото летище в Европа

Ако амбициозният план се реализира и доближи задачата си за пътникопоток, той ще надмине " Хийтроу " като най-голямо летище в Европа

© Stefan Wermuth Още по тематиката
Концесията за летище Пловдив ще бъде прекъсната. И рестартирана след месеци

Така се отстрани вторият класиран претендент - пловдивското обединяване сред " Тракия икономическа зона " и ПИМК, които ще апелират
5 окт 2018
Опашка от европейски претенденти за летище София

Силно заинтригуваните от концесията са най-малко седем, което е над два пъти повече от предходния опит
5 окт 2018 Полша възнамерява да построи най-голямото летище в Европа в план на стойност 19 милиарда $, написа Bloomberg. Крайната цел е да се построи порт с пътникопоток от 45 млн. души на година, което да го подреди до най-големите на Стария континент.

Строителните действия се чака да стартират през 2021 година, откакто държавното управление завърши с придобиването на земята, а първите полети са планувани за 2027 година Плановете за летището не свършват дотук, като в по-далечното бъдеще се планува прибавянето на спомагателни терминали и писти, с цел да може потенциалът му да се усили до 100 млн. пасажери на година, което е повече от този на най-натовареното европейско летище в този момент – " Хийтроу ".

Планът е непосредствено обвързван с помощ за националния транспортьор LOT Polish Airlines. В момента LOT се обитава в държавното летище " Фредерик Шопен ", издигнато през 1934 година, като оборудването към момента не може да доближи цялостния си потенциал от 20 млн. души пътникопоток за година.

От двете страни на барикадата

Към момента по този начин замисленият план се радва на смесени мнения, като мнозина считат, че плануваните вложения биха намерили по-добро приложение в други планове. Последните включват развиването на автомагистрали и ЖП линии и обновяването на две настоящи летища, измежду които и " Фредерик Шопен ". Основният аргумент на критиците е, че оборудването ще излезе прекомерно скъпо, като единствено първата фаза ще коства 35 милиарда полски злоти, или над 10 % от тазгодишния бюджет на страната. В допълнение, с цел да бъде събрана нужната сума, държавното управление ще би трябвало да тегли заем.

Негативите не стопират дотук, като съгласно изпълнителния шеф на Ryanair Майкъл О`Лиъри концепцията е " глупава " и съставлява " лъскава катедрала посред нищото ", а от своя страна жителите на градчето Баранов, където би трябвало да се построи летището, са дали своят вот против каквото и да е строителство в техния град. Политикът от опозицията и някогашен кмет на Варшава Марчин Свиецички разяснява, че вижда " повече грандомания в сравнение с действителна оценка, що се отнася до този план ".

Правителството обаче поддържа мнението, че замисълът е подходящ и счита, че построяването на летището би трябвало да се случи. Причините за това са две – разширението и подобряването на " Фредерик Шопен " е невероятно заради обстоятелството, че се намира в градската част и визията на новия авиационен център ще сложи Полша на картата в ролята на главен състезател в международната стопанска система. В по-голяма вероятност задачата на ръководещите е ясна - полската стопанска система пораства приблизително с по 3.3% на година и се подрежда на осмо място в в Европейски Съюз, тя шестата по население страна в Европа, което е и повода държавното управление да желае да нарежда Полша по-ясно, като развисе международна мощ. В този смисъл едно летище с голям потенциал във връзка с дестинации, летателен парк и пътникопоток ще затвърди тази позиция.

Превозвачът LOT

С едвам 9 млн. регистрирани пасажери за тази календарна година LOT се явява 19-а по величина авиолиния на Стария континент. Тя е една от дребното самостоятелни превозвачи в района, с оперативна активност в страна с население от 38 млн. души. LOT разполага с 73 самолета, в това число 11 броя Boeing Dreamliners, с които продължава да обслужва направления в Азия и Северна Америка. С сходен флот компанията има голям късмет да разгърне капацитета си, макар упованията спад на облагата през тази година поради по-високите цени на горивата и високите разноски за лизинг на здания и пространства.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР