Ако администрацията на Байдън не промени курса си, ще продължи

...
Ако администрацията на Байдън не промени курса си, ще продължи
Коментари Харесай

Asia Times: Контранастъплението на ВСУ може да се превърне в капан за САЩ и НАТО

„ Ако администрацията на Байдън не промени курса си, ще продължи да играе на съветска рулетка – и то с цялостен тъпан с патрони “

„ Украйна възнамерява огромно, водено от Съединени американски щати, контранастъпление. Вероятно товаще стане напролет, незабавно щом нивите и черните пътища изсъхнат. В момента множеството военни транспортни средства не могат да се движат през открити полета и да се пързалят даже по селските пътища. ”

- написа обществено-политическото онлайн издание Asia Times.

Според сякаш " изтеклите " документи на Пентагона, Украйна е обучила дванадесет бригади за плануваната военна атака, девет от които са оборудвани с американска и европейска бронирана техника и артилерия, а три са оборудвани със остаряло съветско съоръжение, модифицирано от Украйна. В документите се споделя още, че офанзивата може да донесе на Украйна огромни изгоди. Въпреки това даже The Wall Street Journal, разгорещен покровител на Украйна, се усъмни в това.

Самите документи опонират на това известие и частично изясняват за какво администрацията на Байдън трескаво се пробва да ги спре да се „ разхождат “.

Украинската атака, планувана за края на пролетта, може да бъде гибелен капан за Съединени американски щати и НАТО – даже за азиатските съдружници на Америка, споделя създателят Стивън Брайън.

Планираната атака значително е концепция на американския заместник-държавен секретар по политическите въпроси Виктория Нуланд.

Нуланд не крие желанието си да върне Крим на Украйна. Тя е гневно антируски настроена и мечтае за безусловна победа на Украйна. Тоест, несъмнено, че Киев ще си върне цялата изгубена земя до педя. Президентът Володимир Зеленски естествено се съгласява с нея.

С цялата поддръжка на Запада плануваната контраатака към този момент е изправена пред редица съществени спънки. Дори прословутите девет бригади, оборудвани от Съединени американски щати и НАТО, получиха по-малко бронирани машини от обещаното.

Освен това целият този боеприпас от американска, немска, полска, канадска и друга разногабаритна техника няма да е лесна за поддръжка, да не приказваме за поправки на място.

Това ще се трансформира в сериозен проблем за украинците, които няма да имат с какво да сменят пенсионираната техника на бойното поле.

„ От документите на Пентагона също излиза наяве, че противовъздушната защита на Украйна е извънредно изтощена: или унищожена от руснаците, или няма муниции. Не са налични даже ракети прехващачи за към този момент доставени американски системи за противовъздушна защита Patriot, в случай че запасите не бъдат изтеглени от американските и европейските оперативни звена.

Това значи, че руснаците имат преимущество във въздуха, което няма да пропуснат да употребяват при всяка атака против украинските сили. Липсата на муниции е сериозна спънка освен за обещаното нахлуване, само че и за продължаването на военните дейности като такива.

- се споделя в публикацията.

И най-после, украинските бригади може да са с непълен личен състав и делът на елитните и опитни бойци евентуално ще бъде дребен. Тоест в борба ще бъдат хвърлени основно новобранци.

Така картината на украинското нахлуване не наподобява доста обещаваща. Може би Украйна ще изчака, до момента в който Съединени американски щати и НАТО доставят цялото належащо тежко съоръжение и муниции, само че това сигурно ще отнеме няколко години. А руснаците надали ще чакат търпеливо, счита създателят.

Според изданието администрацията на Байдън поредно се е противопоставяла на политическите договаряния за Украйна - най-малко на този стадий. Има клюки, че администрацията е призовала Киев да прояви повече еластичност по този въпрос, само че към този момент те не са доказани. Нуланд и други са изрично срещу всевъзможни връзки с руснаците, само че има и други фактори.

Първо, съветската промишленост създава доста муниции и нови оръжия. Руските сили са възстановили персоналния си състав и като цяло са по-ефективни от преди. Има риск, в случай че Украйна бъде победена, тя да престане да съществува като политическа единица.

Вторият фактор са последствията от спора за НАТО.

Третият фактор е дали НАТО може да отбрани мощно разширената си граница с Русия след влизането на Финландия, в случай че боевете се разпространят отвън Украйна.

Някои членове на НАТО не утвърждават дейностите на Съединени американски щати и алианса в Украйна. Освен това „ изтеклите “ документи на Пентагона всяват подозрения, че Украйна по принцип е способна да продължи битката.

„ По този метод по-нататъшното опълчване на Съединени американски щати на договарянията с Русия за спокойно съглашение съставлява огромен риск за стратегическата сигурност. В същото време възможностите за възстановяване на обстановката са минимални, даже в случай че украинската атака в края на пролетта е някак сполучлива.

Много по-разумно би било да желаяме договаряния с руснаците. Това няма да е елементарно, тъй като руснаците сигурно няма да се съгласят на оперативна пауза или преустановяване на огъня и евентуално ще изискат унищожаване на глобите на Съединени американски щати и Европейския съюз.

Но в случай че администрацията на Байдън не промени курса си, тя ще продължи да играе на съветска
рулетка – и то с цялостен тъпан с патрони “, заключава Asia Times.

Нашият коментар. Напълно допустимо е " приключването на информация от Пентанона " да е подправена, предопределена да внедри дезинформация за въоръжените сили на РФ. Но даже и в този случай той носи несъмнена щета на тези, които са го съставили - в света има от ден на ден подозрения по отношение на способността на Съединени американски щати и НАТО да се оправят с огъня, който самите те разпалиха. Освен това единствено слепец не вижда, че Съединени американски щати подкопават защитата и стопанските системи на съдружниците си от НАТО в Европа и интензивно построяват лична Европа, без Германия и Франция като водачи.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР