Ако 84-годишната ми майка не беше преболедувала тежък ковид през

...
Ако 84-годишната ми майка не беше преболедувала тежък ковид през
Коментари Харесай

Мира Баджева: Зелените коридори не бяха грешка, но имаше други сериозни гафове

" Ако 84-годишната ми майка не беше преболедувала тежък коронавирус през ноември, щях да съм намерила към този момент метод да я имунизирам. Така, както направих за по-възрастните си другари и за родителите на тези от сътрудниците ми, които се опряха на мен. Само че дано си го кажем почтено: огромна част от казуса през днешния ден се корени в нежеланието на доста от възрастните да се имунизират или в упорството им да чакат иРНК ваксини, които не се знае по кое време тъкмо ще са в свободна наличност.
Ваксини сега има (да, Астра Зенека) и са налични - обаче не се радват на интерес. Ами раздвижете се, в случай че в действителност толкоз се боите за околните си, които към момента не са имунизирани, говорете с тях, заведете ги персонално, намерете метод (важи и за тези, които дават ум от чужбина - самолетите към момента летят).
 Кунчев призна, че и чакащите на опашка може да останат без ваксина Кунчев призна, че и чакащите на опашка може да останат без ваксина
Има риск чакащите на опашка да не стигнат до ваксина за ковид. Това съобщи основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев. Той о...
В България от памтивека нещата стават хоризонтално, по логиката на комшулука и на мрежата. Държавата у нас е обичайно нефелна, в никакъв случай не е спасявала отвесно този народ и нещата няма да се трансформират на 4 април - нито тази година, нито след 10. Българите не имат вяра на страната си, не съблюдават йерархията, ненавиждат непознатите нареждания, обичат да рутят престижите - за положително или неприятно това е закодирано в националния нрав ", във Facebook.
" Властта у нас направи всичко допустимо да удостовери и този път за какво не би трябвало да се разчита на нея - поредност от малоумни решения, организационно бездарие, променчивост в говоренето, некадърност да се съблюдава набелязан проект или линия в дейностите, най-банална мърлявщина на правилото “ако мине ” по всички административни равнища...
Но зелените коридори не бяха неточност. Освен че безусловно освободиха част от дейните хора в България и им върнаха най-малко отчасти опцията да работят и да се движат по-спокойно, опашките пред имунизационните центрове сътвориха пазарното чувство за търсене, за недостиг.
То беше психически значимо за хората, които се колебаеха - да се престрашат и да загърбят опасенията си. А за настроените пасивно (като мен) - просто да употребяват опцията и да работят. Ефектът бе надалеч по-убедителен, в сравнение с министри и генерали, позиращи пред камери, до момента в който ги бодат. Ваксинацията беше тръгнала добре - след първичния вял интерес по време на първите две “фази ”.
 Зелени коридори за зелени тикви Зелени коридори за зелени тикви
След " напред на имунизациите ", по-малко от седмица откогато министър председателят Бойко Борисов се разпореди, а здравният министър Костадин Ангелов колен...
На всичко това обаче се постави кръст с решението да се спре централно ваксинирането с Астра Зенека. Тези няколко дни пауза ще костват, уви, доста животи. Вина носят както Бойко Борисов (лично!), по този начин и болшинството европейски водачи, които за следващ път се оказаха на печално ниско равнище и се оставиха да играят основната роля в една чисто комерсиална (и политическа) война.
Сега към този момент белята е сторена и вариантите за реакция са лимитирани - малко може да се направи и ще е по сложния метод, тъй като всеки ден се заразяват и умират хора. В същото време даже умни, разсъдливи и осведомени мои другари, които преди бяха решили да се имунизират, в този момент се помайват. Дано не стане късно за някои от тях (междувременно мнозина се и разболяха). Ето го резултатът от същата тази малоумна пауза.
Впрочем, това не е пропаганда, държа да кажа. Ваксинирах се не от обич към науката (или “вяра ” в нея, както в последно време е съвременно да се говори), а тъй като желая да съм свободен човек, да пътувам и да поддържам връзка. И преценям, че това е прагматичният метод да имам значимите за мен неща. Ако за други са по-важни други неща - voilà. Само дано не се оплакваме и не се сочим с ФБ-пръст след това.
И последно, всеки има право на личната си гибел - почитам надълбоко този избор, даже да става дума за непосредствен човек и сърцето ми да кърви от това. Но на първо време пред себе си би трябвало да съм чиста, че съм положила всички старания да не се случи нещо непоправимо с човек, който обичам. Та по този начин. "
 Мира Баджева: Една от най-опасните зависимости е пристрастеността към страха Мира Баджева: Една от най-опасните зависимости е пристрастеността към страха
" Една от най-опасните зависимости е пристрастеността към страха. Понеже не сме задоволително зрели да живеем с истината, (без да я игнорир...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР