Ако 2022 година беше пиеса, тя щеше да се казва

...
Ако 2022 година беше пиеса, тя щеше да се казва
Коментари Харесай

Стефан Цанев: Мислех, че ще се оправим, когато младите вземат властта. Кирил Петков ме отчая

Ако 2022 година беше пиеса, тя щеше да се споделя „ Войната, която върна часовниците два века обратно ”. Това споделя в изявление за „ 24 часа “ огромният драматург, стихотворец и публицист Стефан Цанев.

Той споделя, че най-голямо обезсърчение в него през последната година е провокирал „ Кирил Петков, несъмнено “.

„ Това политическо неразбирателство компрометира за дълги години напред вярата в младите. Аз бях един от хората, които непрекъснато повтаряха, че България ще се оправи, когато младите вземат властта и застанат отпред на страната. Сега, след ръководството на Кирил Петков, по какъв начин да си отворя устата и да изрека такива думи “, чуди се Цанев.

Драматургът не има вяра, че е допустимо да има държавно управление в настоящия парламент.

„ Защото поотделно те са слаби, с цел да вземат властта независимо. Заедно не желаят, тъй като са прекомерно лакоми и не желаят да разделят с някого плячката. Милионите от Евросъюза са спомагателна кървава примамка. Знаете ли, чак ме е позор да разясня това “, признава той.

По отношение на недопускането в Шенген Стефан Цанев не крие отчаяние, само че и не съди Австрия и Нидерландия за решението им да ни кажат „ не “.

„ Ако си представим, че страните в Европейския съюз сме едно огромно семейство, живеещо в хубава къща с огромен двор, и в случай че един член от това семейство няма право свободно да влиза в къщата и свободно да се разхожда из двора – би трябвало да се запитаме за какво. Или тъй като краде, или тъй като е замърсен, или тъй като е болен от рискова заразна болест. … Нека се опитаме сами да се погледнем в профил какво представляваме като страна. Пак си представете, че минавате край един дом и чувате от вътрешната страна всичките хули и ругатни, всичките обвинявания, закани и обиди, целия вербален буламач, с който се залива взаимно нашият политически хайлайф – какво ще си помислите за този дом? Ние сами си рисуваме автопортрета, не са отговорни чужденците, че се отвращават “, обобщава метафорично драматургът.

Той се опасява, че в страната тече муден развой на „ пълзящ прелом “.

„ Как се варят живи жаби. Ако ги хвърлите в котлето с гореща вода, те с вик ще изскочат от котлето, с цел да се спасят. Ако обаче ги поставите в котле с хладка вода и започнете да загрявате постепенно водата, те постепенно и последователно ще се приспособяват към повишаващата се температура, ще се приспособяват, ще се адаптират… и най-после няма да схванат, че са се сварили. Така е и с народите. Ако им наложиш внезапно тирания – ще скочат! Ако обаче да вземем за пример си президент и би трябвало да назначиш свое служебно държавно управление и в случай че вместо да ръководи два месеца, както си му е редът, ти го оставиш да ръководи три месеца, народът няма да скочи, а ще си рече: „ Е, хайде в този момент, няма да вършим въпрос за един месец… ”.

После президентът взема решение идващото негово служебно държавно управление да ръководи четири месеца. Народът отново си споделя: „ Е, хайде и в този момент от нас да мине… ”. Служебното държавно управление на Стефан Янев ръководи общо 7 месеца. Народът си рече: “Е, какво чак толкоз, хайде отново от нас да мине… ”. Тоест народът последователно взе да се приспособява. Следващото служебно държавно управление на президента, отпред с Гълъб Донев, ръководи към този момент 5 месеца и, както наподобява, ще ръководи още два-три месеца, народът, както виждате, нищо не споделя, тъй като май напълно се е приспособил. След което президентът към този момент може умерено да подреди идващото негово служебно държавно управление да ръководи цяла година, в случай че ще и две, тъй като знае, че народът се е приспособил и нищо няма да рече…

Нататък президентът може да ръководи колкото си желае – народът, като сварените жабоци, по този начин ще се е приспособил, че няма да разбере по кое време и по какъв начин са го сварили в котлето на диктатурата. Ако мислите, че това са поетически мечти – погледнете на север великия съветски народ, който бе приспособен за 20 години “, опасява се той.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР