(АКФ) публикува нов експертен анализ, който адресира важни проблеми на

...
(АКФ) публикува нов експертен анализ, който адресира важни проблеми на
Коментари Харесай

АКФ: Безконтролното наказателно преследване от прокуратурата е лукс, който не си позволяват много по-укрепнали правни и политически системи

(АКФ) разгласява нов експертен разбор, който адресира значими проблеми на системата на наказателно правораздаване в България и набелязва вероятни решения.
Автор на разбора, озаглавен „ Контролът върху наказателното гонене – нужната промяна на наказателното правораздаване “, е старшият специалист към АКФ, досегашен прокурор в Софийска градска прокуратура с над десетгодишен стаж в системата на държавното обвиняване.
Текстът прави преглед на развиването на прокурорската институция в Европа и България, другите системи на наказателно правораздаване, правените до този миг опити за промяна, набелязаните проблеми и търсените решения. Основният фокус е върху казуса с неналичието на опция за външен надзор върху някои от дейностите на прокурорската институция, обрисуван както в настоящия обществен спор в страната, по този начин и в позиции на голям брой европейски институции, измежду които Eвpoпeйcĸия cъд пo пpaвaтa нa чoвeĸa, Beнeциaнcĸaтa ĸoмиcия, Гpyпaтa дъpжaви cpeщy ĸopyпциятa (GRЕСО).
Анализът на Антикорупционния фонд набелязва две основни направления за промяна:
1) Преодоляване на схващането за функционалността по „ общ контрол за правда “ на и
2) Създаване на форми на самостоятелен процедурен надзор от съда върху реализирането на – дали, на кого, по кое време и защо да бъде повдигнато обвиняване за закононарушение от общ темперамент.
„ Общият прокурорски контрол за правда е подводен камък от времето от преди демократичните промени и е характерен за единната тоталитарна власт “, разяснява Андрей Янкулов във връзка с първия проблем. Това пълномощие не участва в най-новата ни Конституцията и упражняването му е противоконституционно. Проблемът е, че то слага прокуратурата оттатък главната ѝ роля, заложена по конституция – да реализира наказателното гонене. Провеждайки „ общ контрол “, тя може да се нарежда като в действителност регулатор в най-разнообразни публични връзки, към които няма директно отношение, и комфортно да упражнява власт над самостоятелни регулаторни органи в разнообразни сфери на администрацията. Над тези господарски прояви на прокуратурата не съществува никакъв надзор.
 АКФ: Докладът на Европейска комисия ясно сочи мотивите за паника от положението на правосъдната система и битката с корупцията в България АКФ: Докладът на Европейска комисия ясно сочи мотивите за паника от положението на правосъдната система и битката с корупцията в България
Първият Доклад на Европейската комисия за върховенството на правото в страните на Европейския съюз прави подробен разбор на положението...
Второто предложение за промяна адресира различен настоящ проблем – цялостният върху решението да повдигне или да не повдигне обвиняване, и неналичието на благоприятни условия за външна интервенция. Анализът пази въвеждането на правосъден надзор и когато прокуратурата упражнява пълномощието си да упреква на досъдебната фаза, и когато не го прави.
„ Безконтролното наказателно гонене от прокуратурата е разкош, който не си разрешават доста по-укрепнали правни и политически системи от нашата “, декларира Андрей Янкулов.
„ Най-добрата гаранция против вероятното случайно ограничение на правата на жителите, когато прокуратурата упреква, е правосъдният надзор още в досъдебната фаза, опцията да се апелира решението на прокуратурата пред съд. Такъв надзор към този момент съществува и върху други дейности на органите на досъдебното произвеждане, които засягат права в не по-малка степен от привличането в качеството на обвинен. Респективно, когато прокуратурата не желае да упражни обвинителното си пълномощие, външният надзор би спомогнал за отбрана на правата на потърпевшия и обществения интерес от наказателно гонене на причинителя. “
„ Възможностите за надзор и влияние от съда върху реализирането на наказателното гонене ще основат предпоставки за по-качествено функциониращо обвиняване и по-добре работещо и заслужено наказателно правораздаване. “
Целият текст на разбора „ Контролът върху наказателното гонене – нужната промяна на наказателното правораздаване “ можете да прочетете тук:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР