Акаунтът в Google, който не сте проверявали от години, може

...
Акаунтът в Google, който не сте проверявали от години, може
Коментари Харесай

Google ще започне да изтрива неактивни акаунти тази седмица

Акаунтът в Гугъл, който не сте проверявали от години, може да бъде заличен тази седмица.

От петък Гугъл стартира да извършва проекта си за заличаване на сметки, които не са дейни от най-малко две години.

Компанията разгласи новата политика още през май, като съобщи, че тя има за цел да предотврати опасности за сигурността: Вътрешни констатации демонстрират, че по-старите сметки са по-склонни да разчитат на рециклирани пароли и по-рядко употребяват модерни ограничения за сигурност като двустепенна инспекция, което ги прави доста по-уязвими към проблеми като фишинг, хакерство и спам.
Гугъл изпраща предизвестия на засегнатите консуматори от август насам, като на засегнатите сметки и на предоставените от потребителите аварийни имейли са изпратени голям брой предизвестия.

В рамките на поетапен метод първо ще бъдат прекратени сметките, които са били основани и по-късно в никакъв случай не са били посетени от потребителя, съобщи Гугъл през май.

" Искаме да защитим персоналната ви информация и да предотвратим всевъзможен неоторизиран достъп до профила ви, даже в случай че към този момент не употребявате нашите услуги ", написа Гугъл в актуализация на разпоредбите през август.

Акаунтите в Гугъл включват всичко - от Gmail до Docs, Drive и Photos, което значи, че цялото наличие, намиращо се в пакета на Гугъл на неактивен консуматор, е изложено на риск от заличаване.

Съществуват няколко изключения от изтриването: Акаунти с канали в YouTube, такива с остатъчни салда по карти за дарове, такива, употребявани за закупуване на дигитален артикул като книга или филм, и такива, които имат оповестени приложения, дейни в платформа като магазина Гугъл Play, съобщи компанията през август.

Решението за заличаване на сметки е по-далеч от по-старата политика. През 2020 година Гугъл съобщи, че наличието на потребителите ще бъде изтрито от услугите, които те са спрели да употребяват, само че самите сметки няма да бъдат изтрити.

Изтриването на старите сметки е основна стъпка за гарантиране на сигурността, съгласно Орен Корен, основен изпълнителен шеф и съосновател на компанията за киберсигурност Veriti, който споделя, че старите сметки постоянно се преглеждат като нискорискови и по този метод могат да бъдат изобретение за злонамерени участници.

Изтриването на старите сметки може да принуди хакерите да основат нови сметки - деяние, което в този момент изисква инспекция на телефонния номер. Освен това посредством изтриването се отстраняват по-стари данни, които може да са били изтекли при нарушение на сигурността на данните в даден миг.

" Чрез самодейното унищожаване на тези сметки Гугъл дейно свива повърхността за офанзива, налична за киберпрестъпниците ", написа Корен до CNN по имейл. " Това деяние на Гугъл е образец за по-широка наклонност в киберсигурността: предприемане на изпреварващи стъпки за подсилване на цялостния пейзаж на цифровата сигурност. "

За да запазите профила си, би трябвало единствено да влезете в профила си в Гугъл или в някоя услуга на Гугъл най-малко един път на две години и може би да прочетете имейл, да гледате видеоклип или да извършите едно търсене, наред с други действия.

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР