Акага, или една от най-популярните български групи, сформирани в началото

...
Акага, или една от най-популярните български групи, сформирани в началото
Коментари Харесай

`Акага` отбелязват 27 г. на сцена с шоу в зала 1 на НДК

" Акага ", или една от най-популярните български групи, образувани при започване на 90-те, ще отпразнува своя празник с огромен концерт. Шоуто ще се състои на 9 октомври в зала 1 на НДК и ще напомни на почитателите апогея на българската, друга и смела музика. На сцената ще се качат всички хора, които в миналото са били част от групата и са съдействали за триумфите, които групата жъне към този момент 27 години на международно равнище.

Групата се образува като напълно инструментална през 1991 година и реализира фантазията си да свири жанр изцяло чужд за България. Дързък опит на другари от Музикалната академия в София, който обаче единствено за година постанова името " Акага " и го трансформира в знак на качествения актуален български тон. Още през 1992 година издават два албума и са поканени от починалия проф. Хачо Бояджиев да станат група на Националната телевизия.

Включват се в разнородни фестивали и съвсем всички джаз конгреси в страната, в това число и най-хубавия джаз фестивал в Монтрьо. С годините издават 6 албума, пътуват неведнъж за участия в Европа и Русия, където свирят със Софийска филхармония и „ Мистерията на българските гласове “ в Болшой спектакъл. От 2007 година вършат огромни концерти и в НДК, като се чака този на 9 октомври да бъде един от най-мащабните планове.

Концертът ще съставлява мултимедийно шоу и ще обхване обособени интервали от развиването на " Акага ". На големи мултимедийни екрани ще бъдат предавани непускани до този миг архивни фрагменти на групата, съчетани със модерна визия. В юбилейния театър ще вземат присъединяване някои от най-успешните български музиканти, които са били част от " Акага " през всички тези години. Сред тях са Ясен Велчев от група „ Те “, Цветан Недялков от „ Ку-Ку Бенд “, Кристиян Александров, в миналото барабанист на групата, а сега един от най-изявените джаз пианисти в Канада и притежател на „ Грами “ за джаз албум, Калин Вельов и още доста други.

На сцената ще си партнират и артистите Станимир Гъмов, Митко Павлов и Камен Алипиев, неразривно свързани с групата. 

От 11 години " Акага " е в непрекъснат състав - Красимир Куртев (бас, вокал), Иво Казасов (тромпет, вокал), Георги Велев (тромпет, вокал), К. Кирилов-Джоджо (тромбон, вокал), Д. Митев-Дънди (барабани), Петър Главанов (китари), Калин Петров (клавишни).

На концерта на 9 октомври в зала 1 на НДК посетителите ще могат да закупят и новия албум на групата, който ще бъде публикуван на винил особено за юбилея. Билети за юбилейния концерт могат да бъдат закупени на цена от 15 до 50 лв. в OMV и мрежата на Eventim.bg.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР