Академията за мода почете паметта на емблематичния испански дизайнер Пако

...
Академията за мода почете паметта на емблематичния испански дизайнер Пако
Коментари Харесай

Проф.Стойков: Великият Пако Рабан винаги ще очарова с радикалния си дизайн и нестандартно мислене

Академията за мода уважи паметта на емблематичния испански дизайнер Пако Рабан (1934 - 2023) по време на следващата сесия на социално-културния план „ Вечери на стила “. Носители на „ Златна игла “ и други надарени фешън дизайнери презентираха тоалети, въодушевени и отдадени на испанския дизайнер в столичната изложба „ Милениум “.


В своето слово проф. Любомир Стойков - основен уредник на вечерта в памет на изключителния дизайнер, акцентира: „ Великият Пако Рабан остави след себе си извънредно ярка диря, белязала две епохи - втората половина на ХХ и първите две декади на ХХІ век. Тази диря пленява и очарова с радикалния си дизайн, космополитната философия и ексцентричното мислене. Изкуството му не подтикваше към консуматорство и поклонение пред лукса, а будеше учудване и екстаз пред неограничените благоприятни условия на креативното въображение. Като човек Пако Рабан - този същински исполин на образната просвета и предизвикателните форми, беше непретенциозен, земен и наличен. Той в никакъв случай не изневеряваше на изконната задача на дизайнера: да предизвика, да изненадва и да тласка напред развиването на изкуството мода. Пако Рабан създаваше дрехи от „ невъзможни “ материи – метал, хартия, дърво и дори бетон. По несравним метод той смесваше материалното и духовното, елементарното и възвишеното, всекидневното и безсмъртното… “.


Във вечерта, отдадена на Пако Рабан, бяха показани няколко тематично издържани творби на носителите на „ Златна игла “ – Ина Асса, София Борисова, Теодора Спасова, Ирен Велковски и фешън къща Andrews. Талантливата Лиа Каменова, дизайнер на “Reflet ”, също показа аутфит, инспириран от творчеството на неповторимия създател.
Ина Асса – дизайнер-асистент в студиото на Пако Рабан (2005 - 2006) и притежател на „ Златна игла “ в категория „ Дизайнер на годината “, даде началото на стилното ревю, като предложи шал, който е изработен от железно плетиво с лента от камъни „ Сваровски “ и датира от 1989 година. Второто произведение, обезпечено ни от надарената наша дизайнерка – една от сензациите на вечерта, съставлява рокля, която е в насипно положение „ Направи си самичък “ на неповторимия Пако Рабан. Тя е в А контур, с тънки презрамки и всеки един железен кръг е с отвори за захващане на дребни златни пръстени.


Теодора Спасова – дизайнер на стилния бранд “Minoár ” и двукратна носителка на „ Златна игла “, показа дамски контур от сребристи текстури на Файбър бонд, авторския патентован текстил, награден с най-високия приз на Академията за мода за фешън иновация през 2020 година. Лиа Каменова, дизайнер на стилния бранд “Reflet ”, презентира визия въодушевена от “Indigo mood ” и 60-те години на предишният век - сплескан метал и остарели дънкови платове.


Модна къща “Andrews ” – притежател на „ Златна игла 2022 “ в категория „ Модна къща на годината – мъжка мода “, презентира два тоалета от своето портфолио. Първият аутфит е дело на бутик “La Bonté “, който е част от фамилията на “Andrews ” от 2021 година – елегантна рокля от две елементи в черен цвят. Облеклото е въодушевено от модел „ Дълга черна рокля без тил “ на Пако Рабан. Второто произведение бе за мъжката аудитoрия – костюм “Ceremony Slim ”, който съставлява сребристо сако, комбинирано с ревери от черен сатен, съчетани с риза и панталон в черен цвят.


Ирен Велковски – дизайнер на стилния бранд “Maison Estrella ” и притежател на „ Златна игла 2022 “ в категория „ Уникална мода “, заложи на рокля „ Черният лебед “, която е една от емблематичните визии на стилния бранд.
На финала на стилното ревю трикратната носителка на „ Златна игла “ София Борисова, предложи формален тоалет от последната си сбирка “NOIR ROYAL ”, който съставлява стилна, сребриста рокля в композиция от ефектна дантела и естествено копринено микадо.


Водеща на събитието беше чаровната Екатерина Свечева – лице на „ Златна игла 2022 “, инфлуенсър и топмодел. Меценат на „ Вечер на стила “ бе господин Христо Дурчев и неговата компания „ Балкантел “.

 

Изисканото събитие беше почетено от ярки представители на медиите, културата, изкуството, артистичния свят и бизнеса, измежду които Ани Владимирова, проф. Кирил Топалов, Гергана Стоянова, Мила Захариева, Лидия Ангелова, Кристина Несторова, Антония Първанова, Силвия Джагарова, Ирина Гъркова, Костадин Жиков и други Присъстваха и студенти на проф. Любомир Стойков от специалностите „ Моден дизайн “, „ Журналистика и медии “, „ Журналистика “, „ Връзки с обществеността “ в НХА, УНСС и ФЖМК.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР