Академик Николай Денков отново е кандидатът за премиер на коалиция

...
Академик Николай Денков отново е кандидатът за премиер на коалиция
Коментари Харесай

Акад. Денков отново е кандидат за премиер. „Ние, лидерите, оставаме в парламента“.

Академик Николай Денков още веднъж е претендентът за министър председател на коалиция „ Продължаваме промяната-Демократична България “.

Той бе показан публично от водачите на съюза, а от своя страна разгласи състава на своя проектокабинет.

Приемам номинацията с ясното схващане за тежката задача, с която би трябвало да се нагърби едно държавно управление на малцинството “, сподели акад. Денков.

Единственият от водачите в обединението, който попада в листата, е Асен Василев – като финансов министър. Акад. Денков самичък подхвана „ горещия “ въпрос. И изясни, че за него различен финансов министър няма. „ Асен Василев е най-подготвеният за този пост, той се оправи ослепително. Който не има вяра, да ревизира обратно във времето по какъв начин всички негови предсказания се оправдаха “, добави кандидат-премиерът.

Останалите водачи остават в Народното събрание. Христо Иванов прикани това да не се възприема като отвод от поддръжка на държавното управление. „ Оставаме в Народното събрание, тъй като разбираме, че държавното управление на малцинството ще зависи от тила, от това каква поддръжка можем да осигурим всеки ден по всяка тематика “, изясни Иванов.

Осъзнаваме какъв брой е комплицирана политическата обстановка, по тази причина ние - аз, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев не сме част от този кабинет, посочи Петков. Готови сме да не оглавяваме огромна част от парламентарните комисии, с цел да може Народното събрание да има надзор върху държавното управление “, добави и Кирил Петков.

Не желаеме да се занимаваме с политически игри, а да покажем по какъв начин можем да решим проблемите на хората. Прозрачността е водеща, тъй като хората, след пет избора, чакат решения, а не политически заигравки “, заключи той.

Ето и съставът на проектокабинета „ Денков “:

 

Министър-председател - Николай Денков

Министър на финансите - Асен Василев

Министър на вътрешните работи - Андрей Янкулов

Министър на правораздаването - Милен Матеев

Министър на енергетиката - Радослав Рибарски

Министър на районното развиване и благоустройството - Андрей Цеков

Министър на външните работи - Ирена Димитрова

Министър на нововъведенията - Даниел Лорер

Министър на опазването на здравето - проф. Христо Хинков

Министър на превоза - Георги Гвоздейков

Министър на образованието и науката - проф. Генка Петрова

Министър на защитата - проф. Тодор Тагарев

Министър на труда и обществената политика - Иван Кръстев

Министерство на стопанската система - Юлиан Войнов

Министър на електронното ръководство - Александър Йоловски

Министър на земеделието - проф. Христо Даскалов

Министър на околната среда и водите - Юлиан Попов

Министър на туризма - Гергана Кабаиванова

Министър на културата - Яна Генова

Министър на спорта - доцент Димитър Илиев

Ситуацията е необикновена, тъй като за първи път се случва втората политическа мощ в Народното събрание да предложи държавно управление, преди този момент да е сторила първата - в тази ситуация ГЕРБ-СДС. До тази развръзка се стигна, откакто преди седмица Бойко Борисов настоя да види подобен план и позволи, че е допустимо партията му да го поддържа. Срокът за това изтече в неделя, от Политическа партия дефинираха изискването като ултиматум и отхвърлиха да се съобразят. Но два дни по-късно проектокабинетът е реалност, съпроводен с управническа стратегия за идващите 18 месеца. 

ПП-ДБ обаче са безапелационни, че ще търсят парламентарна поддръжка за управническите си решения, само че не и коалиция. И че държавното управление им, в случай че бъде гласувано, ще бъде на малцинството. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР