Академик Николай Денков най-вероятно ще бъде кандидатът за премиер на

...
Академик Николай Денков най-вероятно ще бъде кандидатът за премиер на
Коментари Харесай

Първо в Lupa.bg: ПП-ДБ издига акад. Денков за премиер?

Академик Николай Денков най-вероятно ще бъде претендентът за министър председател на обединението ПП-ДБ, научи Lupa.bg. Докторът по физикохимия, който е в топ класацията на най-влиятелните учени в света, евентуално ще натежи пред политическите кандидатури на Кирил Петков и Асен Василев. Академикът има голям късмет да бъде сплотяваща фигура и да бъде признат и от другите политически сили за пост №1, в това число от ГЕРБ, настояват политически анализатори.  

Кандидатурата на учения е настояща, откакто стана ясно, че съвсем 100% кабинет с първия мандат- този на ГЕРБ, няма да има. И на днешната лидерска среща, Кирил Петков и Асен Василев потвърдиха, че няма да поддържат кабинет с първия мандат. Това накара Бойко Борисов да изиска от ПП-ДБ състава и имената на техния проекто-кабинет, с цел да може първата политическа мощ да реши дали има неприемливи фигури в листата.

„ Трябва да има държавно управление – другояче работим на два такта. Ако вярно съм схванал, желаете да ви подкрепим с втория мандат и да ви направляваме през Народното събрание. Има и други партии, можем да организираме доста мощна коалиция. Да чуем въпреки всичко – „ празен чек “ или „ котка в чувал “. Хубаво е да ни визиите състав на кабинет - министър председател и министри, с цел да можем да мислим. Няма да изпадам в елементи, само че мисля, че ни разбирате “. Това съобщи ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на лидерската среща с ПП-ДБ.

Ако вие визиите кабинет и ние да го харесаме, имаме тематика за диалог “, добави той и акцентира, че обстановката е ексцентрична. Борисов изясни, че би трябвало да има имената на проектокабинета на ПП-ДБ, с цел да не се окаже, че вътре има неприемливи за ГЕРБ лица.

„ Предлагането на състав на кабинет от втората мощ преди първия мандат не е обичаен метод. Трябва да го обсъдим с партийните органи “, отговори Асен Василев.

Денков бе и номинацията за министър председател на Политическа партия на предишните парламентарни избори, той одобри и втория мандат за сформиране на държавно управление от президента Румен Радев. Тогава любимецът на ГЕРБ - проф. Габровски не съумя да събере нужната поддръжка и кандидатурата му бе отхвърлена от Народното събрание. 

Николай Денков е учен на БАН и постоянен член на европейската научна академия Academia Europaea, професор и лекар на науките по физикохимия. Член е на експертна група „ Физически науки “ към Европейската галактическа организация. Ръководи лаборатория “Активни формулировки и материали ” във Факултета по химия и фармация на СУ „ Св. Климент Охридски “.

Според ранглиста на университета в Станфорд от 2021 г. акад. Денков е в първия 1% на най-влиятелните учени в света в своята сфера. Научните му проучвания са в региона на физикохимията на колоидно-дисперсните системи, повърхностно-активните субстанции и техните многочислени приложения. Публикувал е над 180 научни публикации, две от които в влиятелното списание Nature и по една в Nature Physics и в Nature Communications, както и 18 обзора.

Неговите разработки са представени над 10 000 пъти в научната литература (h-index = 50). Изнесъл е над 90 лекции на интернационалните конференции, провел е над 80 семинара в задгранични университети и проучвателен институти. Съавтор е на 12 патента, в това число шест интернационалните и четири задгранични. Ръководил е повече от 45 интернационалните плана, финансирани от задгранични компании.

Работил е като гост-изследовател в японската научна фондация (JRDC), старши откривател в института на компанията Rhone-Poulenc (Франция), водещ академик в изследователския институт на компанията Unilever (САЩ). Бил е гост-професор в Инженерното висше учебно заведение по индустриална физика и химия ESPCI-Paris и в университета в Лил (Франция). За своите научни достижения акад. Денков е почетен с редица престижни оценки: премията Solvay на Европейското колоидно общество (European Colloid and Interface Society), премията Lectureship Award на отделението за колоиди и междуфазови граници на Японското химическо сдружение, националната премия “Питагор ” на Министерството на образованието и науката и други

От 2014 до 2016 година акад. Николай Денков е бил заместник-министър на образованието и науката с ресори висше обучение и европейски структурни фондове. През 2016 година подава оставка заради противоречие с политиката на тогавашното управление в МОН. През 2017 година и 2021 година e служебен министър на образованието и науката, а през 2021-2022 година e министър на образованието и науката в постоянното държавно управление на Кирил Петков.

Акад. Николай Денков е депутат от " Продължаваме промяната " в 48-ото Народно заседание. Избран е от 30-и многомандатен изборен регион – Шумен. Заместник-председател е на парламентарната Комисия по обучение и просвета.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР