Академик Георги Марков е популярен и уважаван български историк, преподавател,

...
Академик Георги Марков е популярен и уважаван български историк, преподавател,
Коментари Харесай

Акад. Георги Марков пред novini.bg: Разни доморасли политици съсипаха армията ни

Академик Георги Марков е известен и почитан български историк, учител, създател на доста книги и изявления на исторически тематики. Бил е 10 години шеф на Института по история към Българска академия на науките. Разговаряме с него точно на Герьовден - Ден на храбростта и Българската войска /БА/.

Защо Гергьовден е толкоз значим празник за нас, българите

Това не е единствено църковен празник, само че и ден Ден на храбростта и на БА. Още след Освобождението княз Александър Батенберг учредява Деня на храбростта, само че по остарял жанр е бил на 23 април.Тъй като датата на Великден се мести в календара, се получава по този начин, че от време на време би трябвало да ядем агнешкото преди Възкресение Христово и по тази причина се възприема да е на датата 6 май - постоянно след Великден. Свързвам този празник с нашата славна българска войска, тъй като тя е опората на една страна, пази независимостта на народа. Без войска не може да има свободен народ и самостоятелна страна. Униформата на офицера е отговорност и чест. Много се ядосах преди дни на тези "умници ", които взеха да се подиграват и да иронизират ген.проф. Венцислав Мутафчийски, който като един заслужен офицер и доктор оглави щаба за битка с ковид. Офицерите са част от интелигенцията, те си личат, изпъкват на всички места и ние би трябвало да върнем престижа на офицерската специалност. Много държа на това, тъй като съм потомствен офицер в рода ни. Светът се крепи на военната мощ - още римляните са го споделили. Аз съм историк в по-ново време и е годно - в случай че искаш мир, готви се за война.

Съвременният свят отхвърля всевъзможни граници,

настоящи ли са през днешния ден думите на Наполеон, че който не храни своя лична войска, ще храни непозната. Припомням тези думи на наши политици непрекъснато. Казвам им, че до момента в който имаме войска, ще има българска страна и противоположното. Да си храним нашата войска! В това отношение не би трябвало да има никакво съмнение, тъй като след 1989 година бе нанесен доста мощен удар върху армията ни с мъгляви политически и идеологически доводи. Преди имахме доста мощна войска, която, несъмнено, бе съдружник на Москва. Но беше въоръжавана също по този начин от Москва, получавахме съвременни оръжия против бартерни покупко-продажби за селскостопанска продукция. Сега какво е?! Разграден двор.

Казват, че е факсимиле това, че БА не е губила борби и не е допускала пленено знаме

Имаме една тежко изгубена борба при Добро полев края на Първата международна война. Но в това време печелим борбата при Дойран.Ген.Тодор Кантарджиев  Тодор Кантарджиев Проф. доктор Тодор Веселов Кантарджиев дмн, мзм, приключва Медицинска Академия - София през 1981 година, като заповядва бойците да опашат бойните флагове към телата си, с цел да ги пренесат през бойното поле до Родината. Истина е, че нито едно българско знаме няма в непознат музей. Докато ние съхраняваме 15 турски флагове от боевете край Одрин, имали сме и съветски, само че руската войска си ги прибра след 1944 година. Имали сме и сръбски, румънски, гръцки флагове, които са били върнати.

Българинът няма настройката да бъде наемник

Има спор сред ген. Никола Жеков /б.р. министър на войната през 1915 г./, главнокомандващ в Първата международна война и кайзер Вилхем Втори, с цел да изпратят наши бойци да се борят за други територии. Ген. Жеков отхвърля изрично да изпрати своите "юнаци " отвън Добруджа и нашите земи. По-късно и Хитлер е желал от нас наемници, само че цар Борис Трети му е отказал, тъй като нямаме наемнически дух, не се бием за пари, а единствено за народен блян.

Коя е повода армията през днешния ден да не се смята за равна по престиж на църквата,

а офицерството да е отхвърляно от интелигенцията? След 9-ти септември 1944 година армията беше партизирана. Преди това офицерите са нямали право даже да гласоподават, не са допускали политиката в своите редици /освен по време на преврата, но това е друга история/. Да си офицер по това време е било влиятелно. После идва партизирането и партийните секретари влизат в армията. Аз съм служил в артилерията и там имахме една задявка: "какво се мотаеш като ЗКПЧ на огнева линия ". ЗКПЧ е зам.-командир по политическата част. Стана по този начин, че хората под пагон бяха принуждавани да влизат в редиците на Българска комунистическа партия, с цел да създадат военна кариера. След 1989 година пък стартира една чистка измежду офицерите, уволниха десетки почтени хора, опирайки се на модела на Ал. Стамболийски, който е мразел армията. Така на практика всякакви доморасли политици у нас унищожиха армията ни. Какви са тези политически специалисти, които се слагат отпред на армията!? Смятам, че е извънредно време заслужен боен да поведе нашата войска.
Сега съм тъжен, тъй като е ясно, че в изискванията на пандемия няма да има церемониал, само че пък в целокупност се веселя, че Гергьовденският церемониал беше възобновен след 1989 година и се надявам, че идната година ще се състои този празник на храбрата наша армия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР