Академичният съвет на СУ Св. Климент Охридски настоява проектът за

...
Академичният съвет на СУ Св. Климент Охридски настоява проектът за
Коментари Харесай

Софийският университет е против отпадането на таксите за обучение на студенти

Академичният съвет на СУ „ Св. Климент Охридски ” упорства планът за промени в Закона за висшето обучение, с който се предлага отпадане на таксите за студентите, да не бъде внасян, а МОН да стартира необятно разискване с представителите на академичната общественост и заинтригуваните страни на осъществяването на Стратегията за развиването на висшето обучение, потребността от нейната актуализация и действително нужните промени на нормативната уредба.

Това се споделя с позиция, оповестена на уеб страницата на СУ. Предложението за отпадане на таксите не е обсъждано нито с висшите учебни заведения, нито с работната група към МОН, подготвяща редица други промени в закона, съобщи ректорът на СУ проф. Георги Вълчев, а сходен вид промени, които засягат цялата система на финансиране на висшето обучение, би следвало да бъдат разисквани с академичната общественост и едвам тогава да се минава към решения.

Припомняме, че концепцията за отпадане на таксите за студенти държавна поръчка беше оповестена на брифинг в Министерски съвет в края на януари, а сега тече публично разискване на предлагането.

Отпадането на таксите за студентите няма да докара до стремежи резултат, има доста други ограничения, които биха могли да подкрепят достъпа до висше обучение и да доведат до повишение на качеството му, съобщи ректорът на СУ проф. Георги Вълчев: “Вземете единствено това, че стипендиите, които получават студентите ни за отличен триумф, макар, че бяха индексирани, са безпределно ниски. Мерки, които не диференцират студенти, които би трябвало да бъдат подпомагани, за нас не са удачни. ”

По думите му сега има дисбаланс във финансирането на другите професионални посоки, при някои коефициентът е безпричинно висок за сметка на други, при които има непрекъснат дефицит: “Такъв вид ограничения демонстрират, че средства за смяна на финансовия модел имат тези 150 милиона, които бяха изтъкнати като дотация, която ще получим вместо таксите, които би трябвало да внасят студентите, са непланирани в сегашния бюджет. ”

" Бяха изоставени политиките, които подтикнаха университетите с потвърдено високо качество и са по-напред в рейтинговата система ", сподели още ректорът на СУ.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР