Академичният съвет на Софийския университет Св. Климент Охридски реши да

...
Академичният съвет на Софийския университет Св. Климент Охридски реши да
Коментари Харесай

СУ отне почетни звания на свързани с управлението на нацистка Германия

Академичният съвет на Софийския университет " Св. Климент Охридски " реши да отнеме посмъртно почетното звание " лекар хонорис идея ", присъдено на четирима души, свързани с ръководството на нацистка Германия. Това са Ханс Франк, Бернхард Руст, Едвалд Роберт Валентин декор Масов и Едуард Колрауш.

Те са получили почетното звание през 1939 година и 1940 година, когато по отношение на 50-годишния празник на университета, " лекар хонорис идея ", получават едновременно 99 души. Освен цетиримата германци, свързани с нацисткото ръководство на страната, в листата са и персони като първия ректор на Софийския университет Александър Теодоров-Балан, фамозният математик Годфри Харди, електроинженерът и откривател Никола Тесла, международно известните филолози Паул Кречмер и Франц Дьолгер, ректори на европейски университети и доста други.

" За страдание измежду удостоените през 1939 година по политически аргументи лица попадат и такива, които са свързани с Националсоциалистическата немска работническа партия или скоро по-късно вземат участие в нацистките закононарушения ", изясняват от университета.

В края на януари към ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков се обърнал с писмо ръководителят на Асоциацията на оживелите от Холокоста в България и техните деца Леа Коен, която показва имената на четирима почетни доктори на Софийския университет, членове на Националсоциалистическата немска работническа партия, и упорства да им бъде отнето почетното им звание.

" Ръководството на Софийския университет се отнесе доста съществено към изнесените в писмото данни, уверено, че престижът на университета не разрешава негови почетни доктори да бъдат лица, свързани с идеология на омразата или направили закононарушения ", написа в известието от висшето учебно заведение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР