Академичният съвет на Медицински университет-Пловдив гласува днес новото ректорско ръководство

...
Академичният съвет на Медицински университет-Пловдив гласува днес новото ректорско ръководство
Коментари Харесай

Гласуваха новото ректорно ръководство на МУ-Пловдив

Академичният съвет на Медицински университет-Пловдив гласоподава през днешния ден новото ректорско управление на висшето учебно заведение. Екипът бе препоръчан от новоизбрания предходната седмица ректор проф. доктор Ангел Учиков, дмн. Това оповестиха от образователното заведение.

За заместник-ректор „ Учебна активност “ бе определена проф. доктор Веселина Горанова. Тя e  началник на секцията по хематология към Първа катедра по вътрешни  заболявания на Медицински факултет. Има специалности по вътрешни  заболявания и клинична хематология. Специализирала е в региона на трансплантацията, хемостазиологията и клиничната хематология в Германия, Израел, Швеция, Съединени американски щати. Координатор е на Българското медицинско  сдружение по хематология към Европейската асоциация по  хематология. Работи като външен специалист към Министерство на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, Националната организация за оценяване и акредитация и Националния съвет по цени  и  реимбурсиране.

Научноизследователската активност е поверена на проф. доктор Мария Токмакова. Преди по-малко от месец кардиологът от УМБАЛ „ Св. Георги “ бе оповестена за доктор на годината от Районната гилдия на Българския лекарски съюз в Пловдив. Новият заместник-ректор е основен координатор на експертния съвет по компетентност „ Кардиология “, някогашен ръководител на Дружеството на кардиолозите в България, член на Управителния съвет на Европейската асоциация по сърдечна непълнота, с голям брой изявления, известия и лекции на национални и интернационалните научни конгреси.

В идващите четири години заместник-ректор „ Проектна активност “ ще бъде проф. доктор Николета Трайкова. Тя е ръководител на Българската асоциация по радиология и шеф на отделението по образна диагностика при УМБАЛ “Св. Георги ”. Заемала е управителни изборни позиции в Европейското сдружение по радиология (ESR), комисар по външна политика на ESR, член е на изпълнителното бюро на Европейското учебно заведение по радиология (ESOR) и на Балканското сдружение по рентгенология. Била е шеф на Медицински колеж-Пловдив.

Заместник-ректор „ Международно съдействие и задгранични студенти “ ще бъде проф. доктор Нешка Манчорова. До момента тя бе зам.-декан по образователната активност и следдипломното образование във Факултета по дентална медицина. Ръководител е на катедрата по оперативно зъболечение и ендодонтия, има научна степен „ лекар на медицинските науки “. Член е на Международната асоциация за дентални проучвания, която двукратно я удостоява с награди за новаторски проучвания за район Европа.

За ръководството на качеството и акредитацията ще дава отговор доцент доктор Веселина Кондева-Главинкова. Тя е била е декан на Факултет по дентална медицина, както и зам.- декан по научноизследователската активност, качеството и акредитацията. Участвала е в състава на  Националната организация за оценяване и акредитация на висшите образователни заведения в България към Министерския съвет. Тя е експерт по детска дентална медицина и учител във Факултета по дентална медицина.

Заместник-ректор „ Следдипломно образование “ ще бъде проф. доктор Силвия Цветкова-Тричкова. Професор по образна диагностика и началник на катедрата по образна диагностика.  До момента тя заемаше длъжността основен секретар по интернационално съдействие и планова активност в Медицински факултет. Председател е на държавна изпитна комисия по образна диагностика. Член на експертен съвет към Министерство на здравеопазването.

Проф. доктор Росен Димов е новият заместник-ректор „ Учебно-болнична съгласуваност “. Той е единственият български доктор и практикуващ в страната хирург, който е член на Кралското сдружение по хирургия в Лондон. Преподавател в катедрата по специфична хирургия на Медицински факултет и шеф на Клиниката по хирургия в УМБАЛ „ Каспела “.

Новоизбраните заместник-ректори по съответните ресори ще извършват своите функционалности за мандат 2023 – 2027.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР