Академичния съвет на Софийския университет е отхвърлил единодушно натрапваната от

...
Академичния съвет на Софийския университет е отхвърлил единодушно натрапваната от
Коментари Харесай

Няма да намаляват броя на университетите

Академичния съвет на Софийския университет е отхвърлил единомислещо натрапваната от министъра на образованието промяна за висшите образователни заведения. Академик Николай Денков се мъчи от месеци насам да прокара огромна промяна по уедряване на държавните университети. Според него концепцията е това да стане посредством непосредствено закриване на част от висшите учебни заведения като юридически лица и обединяването на звената им под нова обща шапка. Така държавните университети би трябвало да станат 16 от сегашните 38.

Впоследствие МОН удостовери, че се готви промяна, само че отхвърли тя да е обвързвана с понижаване на висшите учебни заведения от 38 на 16. Ако това стане, то би било в прорез с до момента разисквания метод с ректорите – консолидация посредством съдействие сред висшите учебни заведения под формата на академични мрежи или алианси, при които те сплотяват ресурсите си, обменят преподаватели, а студентите получават обща тапия.

Освен това замисляните от просветния министър промени, свързани с атестирането на университетските преподаватели и новите минимални условия за академично израстване, провокираха напрежение и разискване в Коалиционния съвет.

Новите промени се натъкнаха на опозиция от част от гилдията заради няколко аргументи. Освен че новите минимални условия пред доцентите и професорите се считат за прекалено повишени от академични преподаватели, се оспорва и методът, по който се прокарва новата методика за препоръка във вузовете.

Според закона за висше обучение разпоредбите за препоръка на университетските преподаватели се уреждат във вътрешните правилници на висшите учебни заведения от самите тях (чл. 57). Сега обаче кабинетът предлага - с решение на Министерски съвет, а не с промени в закона - нова национална методика за препоръка, която да важи за държавните вузове.

Освен това се слага изискване висшите учебни заведения да вкарат тази национална методика във вътрешните си правила, с цел да получат обещаните 20 млн. лева към бюджетите си за 2022 година Това е записано в параграф 17 в преходните разпореждания на закона за бюджета и съгласно адвокати е намесва в академичната независимост.

По този мотив Ива Митева от Има Такъв Народ разяснява пред Би Ти Ви, че се срами от въпросния текст в закона за държавния бюджет, който касае спомагателните хонорари в университетите. "Нарушили сме правилото за самостоятелност на висшите учебни заведения ", съобщи някогашният ръководител на Народно събрание.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР