Академичната автономия и правилата за атестиране на прицелОбщото събрание на

...
Академичната автономия и правилата за атестиране на прицелОбщото събрание на
Коментари Харесай

Алма матер против реформата на Денков

Академичната автономност и разпоредбите за атестиране на прицел
Общото заседание на СУ желае отдръпването на всички оферти за промени на просветния министър

Преподавателите ядосани от поръчката, че не си вършели работата

Предложенията на министър на образованието акад. Николай Денков за промяна във висшето обучение посредством нова методика и минимални критерии за атестиране на преподаватели, написани от страната, да бъдат оттеглени. С такава декларация излезе Общото заседание на Софийския университет “Св. Климент Охридски” през днешния ден, оповестиха за “Труд” членове на Оценка за съвместимост на Алма матер.

Документът стъпва на декларацията, която във вторник е приел Юридическият факултет на СУ и по особено на двете последни точки от нея, които гласят, че се желае отдръпване на всички оферти на Денков и изчерпателен спор по нужните промени тръгне на чисто. Оценка за съвместимост е взело под внимание и сериозните позиции на другите факултети по предлаганите промени.

Юристи от Алма матер разясниха пред “Труд”, че желаят да вземат участие в промени и разисквания, в това число с специалисти, само че не по този метод, който задава министърът в този момент. Денков обаче е бил неотстъпчив и се опитал да отбрани предложенията си.

Срещу тях към този момент се оповестиха над 100 академични преподаватели в цялата страна, част от които са в протестна подготвеност, в случай че се извърши декларираното желание от ръководещите от “Продължаваме промяната” да се промени в член 57 от Закона за висшето обучение, който визира атестирането. Те виждат опит за нарушение на автономията на университетите, обезпечена в Конституцията, както и подобен за преследване на професори, които не извършват критериите.

В тази посока са и острите рецензии на юристите от СУ. “Факултетният съвет на Юридическия факултет декларира, че се сплоти единомислещо към обща позиция по предлаганите промени в Правилника за използване на ЗРАСРБ и предлагането за Решение на Министерски съвет по отношение на установяване на критерии, индикатори и методика за атестиране на университетския състав в държавните висши учебни заведения, в която молим предложенията на МОН да бъдат оттеглени, тъй като в настоящия си тип и форма нарушават ЗВО и ЗРАСРБ”, декларират те в своето мнение и допълват: “Считаме още, че не е налице законова делегация за приемане на нормативна уредба по отношение на установяване на критериите за препоръка от МС”. Академичните преподаватели имат извънредно доста забележки по промяната на Денков. Те не са съгласни с метода, по който се предпоставя, че не си правят работата във вузовете и се нуждаят някой да им спусне някакви изисквани.

Междувременно се чака в Народно събрание да бъде редактиран противоречивият параграф 17 от Закона за бюджета, който дава зелена светлина за препоръчаната от Денков промяна във висшето обучение.

Според юристите
Налагат ни критерии от природо-математическите науки
Предложените нови наукометрични индикатори на процедура се постановат като съществени определящи условия за образуване и развиване на университетския състав, декларират от Юридическия факултет на СУ.

Според тях предложенията на МОН, които са качени за публично разискване, подценяват по неприемлив метод преподавателската работа и съставляват опит критерии, съответстващи на природо-математическите науки, да бъдат изведени като повсеместен измерител на качеството на научната активност в прорез с присъщите особености на други области на научното знание.

Отбелязва се, че в критериите липсват индикатори, които да регистрират преподавателската работа. “Предлага се къс период за привеждане в сходство от всички преподаватели с евентуалната заплаха от преустановяване на трудовите им правни отношения на неуспелите. Намираме, че такова състояние е противоправно и заплашващо академичната автономия”, пишат в декларацията си юристите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР