Акад. проф. Петър Иванов е роден в Русе на 5

...
Акад. проф. Петър Иванов е роден в Русе на 5
Коментари Харесай

Наш учен: 20 години затвор за тези, които отричат турското робство, то е по-страшно и от Холокоста

 Акад. проф. Петър Иванов е роден в Русе на 5 юли 1946 година Има 30 монографии, стотици изявления у нас и в чужбина и голям брой проучвания, към 50 книги за демография, психотерапия и обществена логика на психиката, управление за справяне с нездравословни привички и зависимости, учебник за бързо четене, няколко книги по психопатология на посткомунизма и други Иванов предложи отричането на турското иго да бъде криминализирано и по тази тематика беседваме с него. Ето какво сподели той пред " " за отричането на турското иго в България.

- Проф. Иванов, за какво настоявате отричането на турското иго в България да е закононарушение и да се санкционира от закона по сходство на Холокоста?

- В 12 европейски страни има закони, които вкарват в пандиза всеки, който отхвърля Холокоста и демонстрира пренебрежение към жертвите му. Според мен петвековното злополучие на България е по-голямо от Холокоста - като геноцид, като премеждия, като мащаби и като време. Няма логичност да не съществува закон против тези, които отхвърлят самото турско иго и които се подиграват с иконите на българската история, с най-обичаните персони в българската история, с хората, които са дали живота си за освобождението на България. Потресаващо е, че на годишнината от гибелта на Васил Левски понятието " турско иго " не беше употребявано. Говорят за Левски, че е бил герой за избавление, само че не споделят избавление от кого. За да настъпи свободата в даден миг, би трябвало някой да го няма. Кои са тези, които са поробили българите?

- Как си обяснявате неспоменаването на това от кого сме се освободили?

- Различни аргументи има. Има една посткомунистическа институция, наречена Българска академия на науките, в която има хиляди учени. Там има институт по културно-историческо завещание и българска еднаквост със стотици работещи. Те излязоха със мнение, че няма турско иго, а има поданичество на турската империя. Българите са били в интервал на поданичество.

По техни думи тогава всичко било без спънки. Имали сме доста права, ходели сме си на посетители с турците, ядели безгрижен локум... Всичко било доста хубаво. По това време имало и хора, които са били нарушители и не се подчинявали на султана - Васил Левски, Панайот Волов, Ангел Кънчев и други. Тези неща минават в просветителната система и ги написа в учебниците, които отварят нашите деца. Отново учени от Българска академия на науките са издали и разяснителен речник, който ще ви изтъквам буквално. В изданието написа какво тъкмо значи " иго ".

Отварям страница 882 на тълковния речник и уважавам: " живот под непозната политическа власт, робство ". И продължава с откъс от " Стани, стани, левент балкански " на Добри Чинтулов: " Че сълзи кървави пролива във иго милий наш народ ". Един път тези от Българска академия на науките споделят, че робството е някой да те владее, в тази ситуация турския султан, а в различен случай споделят, че няма иго и приказват за национално придвижване. А целият израз е " националноосвободително придвижване ". Казват, че турското иго е било измислено от идеолозите на националното придвижване. Тук има две доста подли неща.

- Кои са те.

- Първо, употребяват думата " идеолози " - тя е негативна конотация от идеологическата роля на Българската комунистическа партия. Едно време, като кажеш " идеолог ", и си представяш един човек, който получава пари, с цел да те лъже. Значи Левски и Бенковски са идеолози. Те не са били революционери, а членове на едно национално придвижване. За какво е то - за саралии или за каква да бъде формата на калпаците на българите? Не е ли националноосвободително придвижване, както ние го знаем? Български революционен централен комитет е част от националното освободително придвижване. Тези хора са обикаляли и като Левски са правели комитети . Организирали са Априлското въстание, основали са Хвърковатата чета на Бенковски, знаме е ушила Райна Княгиня, умирали са за свободата... За учените тези неща не съществуват. За тях турско иго няма, а за мен това е ужасяващо.

- Какво бихте споделили на хората, които отхвърлят турското иго?

- Този, който споделя, че не е имало турско иго, желая да види катедралния храм " Света Троица " в Русе. Той е висок 2 метра и 40 сантиметра, а останалата част от 5-6 метра е закопана в земята, в центъра на града. Това е, тъй като турците не са давали на българите да имат черква, която във фасадната си част е по-висока от височината на един турчин на кон. Това независимост ли е и вървене един на различен на посетители?

- Може да допълним, че революционерите ни, които са били и създатели, в творбите си употребяват думата " иго ".

- Всичка са му казвали иго, тъй като е било тъкмо такова. Ето към този момент цитирахме Добри Чинтулов. Иван Вазов написа " Под игото ", а не за живот под общуване. Нещо чудно един ден да го забранят това произведение, ще отстранят и " Стани, стани, левент балкански " и " Боят настана ". Ще забранят и тефтерчето на Левски. Там написа едни работи, които не са по никакъв начин хубави и са срещу султана. Да забранят напълно българската литература. Христо Ботев написа: " Тоз, който падне в пердах за независимост, той не умира... ". Как може такива работи да пишат тези разбойници?

- Важно е да уточним, че в този миг говорите с подигравка.

- Разбира се, само че има хора, които се появяват по малкия екран и приказват по какъв начин Васил Левски е бил нарушител. Нямам думи и душата ме боли, когато виждам какви майцепродавци и отцепоругатели има в нашата страна. Една девойка написа дисертация и я отбрани за това, че не е имало Баташко кръвопролитие. Значи и аз, когато отидох в Батак и видях купчината с кости, не живея. Сигурно и в Стара Загора не е имало кръвопролитие и не са умъртвили патриарха на България, когато са пристигнали в Търново тези хора на Баязид.

- Според вас какво наказване би трябвало да има за отричането на турското иго?

- 20 години затвор! Това е нормата в доста европейски страни.

- Вярвате ли, че у нас може да бъде произнесена сходна присъда?

- С нашите политици мъчно може да се случи. Но този закон е наложителен за България, тъй като изчезваме освен демографски, само че и морално и като разбиране. Всеки час България понижава с 15 души и след време изобщо няма да има етнически българи. Тогава към този момент може в действителност да не се приказва за Освобождението, турското иго... Това е истината - тъжна и печална. Не очаквайте от мен да кажа хубави неща. Ние сме най-нещастният народ съгласно Организация на обединените нации, най-бедната страна в Европейски Съюз, с най-високата смъртност в света - 112 000 пенсионери са умряли предходната година. А в това време сме преди всичко по ниска раждаемост. Много е тъжно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР