Акад. Николай Денков каза необходими ли са промени в изборния

...
Акад. Николай Денков каза необходими ли са промени в изборния
Коментари Харесай

Акад. Денков: Не сме съгласни да закрием въглищните централи

Акад. Николай Денков сподели нужни ли са промени в изборния кодекс.

С измененията в Изборния кодекс изчезват всички контролни механизми, с които да се ревизира какво се е случило по време на изборите. Това съобщи пред БНР академик Николай Денков, който е народен представител от „ Продължаваме промяната “ и някогашен министър на образованието.

„ Флашката е електронна памет, показваща какво се е случило от отварянето до затварянето на секцията. С изгубването й не може да се удостоверят неправилните дейности.

Със възбраната да се запише видеонаблюдението се оказва, че ние нямаме опция да потвърдим, в случай че е имало някакви непозволени дейности.

Още една опция да се управлява вота е условието да се подпечатват бюлетините, които идват от машините. Всеки, който го прави, ще вижда по какъв начин е дал своя вот индивида “.

Промените не са това, което беше обявено, счита той.

Председателят на ЦИК сподели, че няма доказателства, че машините попречват непропорционално хората, които не са отишли да гласоподават, изясни Денков.

Досега неведнъж е проверявана електронната памет и хартиените разписки, и постоянно се е доказвало, че те съответстват изцяло, напомни той и изясни, че няма проблем с машините.

„ Сега те се превръщан в принтери, които даже нямат памет за случилото се в изборния ден. Гласуването на тези измененията няма нищо общо с демократичните практики “.

Аргументите, които се употребяват против тези машини, са несъстоятелни, смута акад. Николай Денков.

„ Те са ориентирани към унищожаване на контролните функционалности и основаване на още по-големи благоприятни условия за надзор на вота “.

„ Първият е, че в Европа на никое място не се гласоподава с машини, а това не е правилно. Използват се и тъкмо такива.

Машините бяха закупени при държавното управление на Борисов и не би трябвало да се акцентират аргумента, че някой има надзор над тях.

Партиите бяха събрани, с цел да се удостовери какъв е софтуера и че кода не е пипан. Яви се единствено една партия “.

Нашият апел, дружно с Демократична България, е процеса да бъде рестартиран и да стартират полемики, изясни той.

„ Трябва да се изясни какъв развой тече. Анонсира се една цел, а се прокарват други ползи “.

Приоритетите на хората не са тези, счита акад. Денков.

„ Ние считаме, че не е времето да се разисква изборния кодекс, в случай, че има доста други належащи въпроси. За нас приоритет са бюджета и обществените разноски “.

Той не регистрира като неточност неналичието на коалиция с Демократична България преди изборите.

„ Не мисля, че общия резултат щеше да е по-добър, в сравнение с в този момент. Но при подготовката за локалните избори там, където можем да излезем със взаимни кандидатури за  кметове, това би бил превъзходен вид “.

Денков не отговори изрично на въпроса дали Българска социалистическа партия ще бъде поканена на диалози, в случай че се стигне до връчване на втория мандат.

„ Изненадани сме от метода на Българска социалистическа партия. Преди две години Корнелия Нинова защитаваше машинното гласоподаване. Дори нейните съпартийци не знаят какво се случва сега, имам такива индикации. Позициите й нямат нищо общо с нашите цели. Затова не виждам по какъв начин би могла да бъде поканена за съдружно държавно управление, каквото имахме “.

Победителят на изборите би трябвало да се опита да направи държавно управление, съобщи той.

„ Ако вторият мандат пристигна при нас, ще създадем всичко допустимо да съставим държавно управление, само че то би трябвало да подхожда на някакви правила “.

Дали този взривоопасен развой, който започва с смяната на изборния кодекс, не цели да отсрочи други решения, които би трябвало пъкъл се вземат, запита акад. Денков.

„ Имаме задължения по измененията на законодателството, обвързвано с правосъдната система. Как ще ги приемем, в случай че слагаме въпрос, който не е от дневния ред. В енергетиката също стоят тежки проблеми за разискване “.

Не сме се съгласили да закрием въглищните централи, съобщи още той, написа novini.bg.

„ Това е една от опорките, които се стартират “, счита Денков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР