Акад. Николай Денков и Мария Габриел представиха проектокабинета си в

...
Акад. Николай Денков и Мария Габриел представиха проектокабинета си в
Коментари Харесай

Само една изненада в проектокабинета Денков – Габриел, връщат мандата в понеделник

Акад. Николай Денков и Мария Габриел показаха проектокабинета си в Народното събрание. След няколко часа договаряния през днешния ден в Народното събрание, в които взеха присъединяване и представители на Движение за права и свободи, кандидат-премиерите оповестиха, че са постигнали единодушие за образуване на болшинство за смяна в Конституцията. От страната на Движение за права и свободи в диалозите за конституционно болшинство , с изключение на водача Мустафа Карадайъ, се включи и друга водеща фигура в Движението – Делян Пеевски .

„ Новината от през вчерашния ден е, че имаме състав на кабинет. Новината от през днешния ден е, че организирахме диалози за това по какъв начин би трябвало да осигурим болшинство за конституционната промяна, през днешния ден разговаряхме за това. В понеделник в 11:00 ч. връщаме досието на президента цялостна “, съобщи акад. Николай Денков, който ще бъде първият министър председател с втория мандат от ПП-ДБ, след което би трябвало да се замени с Мария Габриел.

Единствената изненада в показания през днешния ден план на държавно управление е името на Атанас Славов , който е номиниран за правосъден министър. Вчера за поста се спрягаше досегашният зам.-министър на правораздаването Емил Дечев.


Ето и състава на проектокабинета " Денков – Габриел ":

Николай Денков - ротационен министър-председател за първите девет месеца Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите девет месеца Асен Василев – министър на финансите и на еврофондовете Калин Стоянов - министър на вътрешните работи Тодор Тагарев - министър на отбраната Юлиан Попов - министър на околната среда и водите и ръководител на Консултативния съвет за Европейската зелена сделка Румен Радев - министър на енергетиката Андрей Цеков - министър на районното развиване и благоустройството Кирил Вътев - министър на земеделието и храните Богдан Богданов - министър на стопанската система и индустрията Милена Стойчева - министър на нововъведенията и растежа Иванка Шалапатова - министър на труда и обществена политика Атанас Славов - министър на правосъдието Проф. Галин Цоков - министър на образованието и науката Кръстю Кръстев – министър на културата Георги Гвоздейков - министър на превоза и съобщенията Проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването Зарица Динкова - министър на туризма Александър Йоловски - министър на електронното управление Димитър Илиев - министър на младежта и спорта
Малко по-късно от президентството потвърдиха, че в понеделник, 5 юни, от 11.00 часа президентът Румен Радев ще одобри на „ Дондуков “ 2 претендента за министър-председател Николай Денков с осъществявания мандат за държавно управление.
Държавната администрация ни е значима
След представянето на състава на проектокабинета, от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ разпространиха и декларация по отношение на правилата и политиките, които ще следва бъдещото ръководство във връзка с държавната администрация. В документа, озаглавен „ За обществена администрация, която връща доверието на жителите на страната “ , се показва, че всеки държавен чиновник, който извършва отговорностите си професионално и „ политически неутрално “, може да бъде спокоен за поста си. 

„ Всички държавни чиновници, които извършват отговорностите си тъкмо, добросъвестно независимо и политически неутрално в сходство със законите на страната, могат да бъдат спокойни за своето професионално развиване и реализация. Гарантираме, че назначението на всяка служба в държавната администрация ще се прави посредством конкуренция учредена на професионални качества, справедливи критерии и процедурни правила “, стои в декларацията.

В документа се споделя още, че бъдещото ръководство застава зад всеки един чиновник в администрацията, който дава отговор на всички професионални и етични стандарти за заеманата служба и с работата си е посочил, че пази ползите на страната и жителите. Същевременно проектокабинетът твърди, че ще работи за „ непрекъснатото възстановяване на успеваемостта и качеството на обществената администрация в България “.

Декларацията идва, откакто партията на Борисов замрази договарянията за сформиране на кабинет с втория мандат с обвинявания към водачите на Политическа партия Асен Василев и Кирил Петков, че имат намерение да извършат чистка в държавната администрация.

След публикувания от Радостин Василев запис от Националния съвет на „ Промянята “, претендентът за ротационен министър председател Мария Габриел даде конференция, в която изиска гаранции за „ ненарушаването “ и „ неполитизирането “ на закона, както и съблюдаване на пълномощията на институциите, с цел да бъдат размразени договарянията за държавно управление с нейно присъединяване.

„ Вие представяте ли си какво става с хората от държавната администрация - хубава, неприятна, такава е - от кое място ще намерим нова? Всички тези хора са в стрес “, сподели тогава водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР