Акад. Денков внесе яснота относно промените в кабинета след ротацията.Новият

...
Акад. Денков внесе яснота относно промените в кабинета след ротацията.Новият
Коментари Харесай

Правят минимални промени в състава на кабинета след ротацията

Акад. Денков внесе изясненост по отношение на измененията в кабинета след ротацията.

Новият състав на кабинета ще го обсъдим с Мария Габриел, ние ще решим по какъв начин ще наподобява. Ще отидем при парламентарните групи и ще обсъдим предлагането. Имахме една среща с партиите, дружно с Габриел, и единодушието бе това, което казахме към този момент – ще бъдат лимитирани измененията, единствено където са нужни, и ние с Габриел ще имаме водещата роля на подготовката на състава. В последна сметка ние ще работим с тези министри. Това съобщи пред публицисти министър-председателят Николай Денков.

„ Министър Христо Хинков прибърза с изказването си, можеше да се разиска преди този момент. Много огромен напън има върху министрите, има несправедливи рецензии. Те работят в интерес на страната и бизнеса, и в случай че непрекъснато им пречим, това спъва работата им “, добави още той.

Той отговори на рецензиите на вицепрезидентът Илияна Йотова: „ Тази рецензия е изцяло несъответстваща. България е парламентарна република с разделяне на управляващите. След като се избере Министерския съвет, той си има права и отговорности, Народно събрание също си има права и отговорности. Всеки би трябвало да си гледа работата. Има многочислени случаи, при които Народното събрание желае едно, само че кабинетът е решил друго. Така работи парламентарната република. Ако би трябвало да върша прилика – в случай че имаме длъжностен кабинет, в който един човек взема решение и назначава всички, там нямаме тим, а имаме единствено един треньор. Така ли да разсъждаваме? Не. “

„ Не сме обсъждали имена. Едно от първите изяснени положения беше, че ние с Мария Габриел трябва да изготвим листата и по-късно той да бъде разискван. С подготовката на доклада за свършеното от министрите, диалогът към този момент стартира. Ключовото е, че се разбрахме, че ще има минимални промени в състава на кабинета при ротацията “, сподели още той.

Той още веднъж акцентира: „ Няма безгрешни хора. Поне 80% от рецензиите към министрите са несъответстващи и вследствие на някакви политически ползи. Наличието на рецензиите към даден министър не значи, че той би трябвало да бъде заменен. “

„ Моето отношение към Калин Стоянов ще зависи от неговото отношение към биячите в Министерство на вътрешните работи. Към момента реагира относително съответно. Същото е и със случая в Стара Загора. Има още какво да се желае, само че това не е съображение за промяна на министър, без да е ясно имаме ли по-добра опция “, сподели още Денков.

Той не пожела да разяснява кандидатурата на Десислава Атанасова за парламентарен арбитър: „ Не е моя работа да разясня. Не съм правист и нямам знание по какъв начин работи в същината си Конституционния съд. “

„ Темата за дезинформацията в медиите – има такава, няма повсеместен механизъм по какъв начин да се борим с нея. Има съществени проучвания по какъв начин се фрагментира обществото, като му се сервира подправена информация. Отделно, учебниците би трябвало да показват историята такава, каквато е била. В нашите учебници е показана единствено една част от историята, която визия Русия и Съюз на съветските социалистически републики в една съответна светлина. Има обстоятелства, които деликатно са „ изчистени “, разяснява още министър председателят, написа novini.bg.

Той акцентира, че не са обсъждани сме обсъждали нови претенции по отношение на войната в Украйна. " Ние желаеме да укрепим отбранителните си сили. Посещението на Тагарев в Съединени американски щати е обвързвано с това ние какво желаеме от тях – и самолетите, и Страйкърите, и присъединяване в командването, и построяването на Източния фланг. Вървят договаряния по какъв начин да усъвършенстваме системите си за въздушна защита ".

Министър-председателят също по този начин добави, че няма нова информация за похитените български моряци: „ Има диалози с хутите през МвнР. Те се отнасят относително добре с двамата българи на борда на похитения транспортен съд „ Галакси лийдър “. Въпросът е политически. За кораба „ Руен “ договарянията са на равнище какъв ще е откупът, по кое време, какво и за какво. Имаме информация за тях, няма нищо тревожно. Раненият моряк беше изтеглен. Използват се разнообразни благоприятни условия. Тук имаме диалог, имаме ходатайство, където е рационално, само че би трябвало да се внимава, тъй като това са и дипломатически старания. “
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР