AIS системата на корабите, особено на бойните, е ключова за

...
AIS системата на корабите, особено на бойните, е ключова за
Коментари Харесай

Изменени локационни данни на бойни кораби будят тревога


AIS системата на корабите, изключително на бойните, е основна за морската сигурност
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи откриха, че локационните данни на ударната група бойни кораби, водени от кораба „ Кралица Елизабет ”, са били променени. Това повдигна тревожни въпроси измежду анализаторите.

Автоматизираната осведомителна система при корабите е основна за морската сигурност и се употребява за следене на придвижването на корабите. Но съвсем 100 военноморски кораба вероятно са трансформирали позицията си в своите AIS, заяви.

Изменението е било открито от екологичните групи SkyTruth и Global Fishing Watch. Сред корабите има такива европейски и американски флоти, в това число 11 от Кралския флот на Англия, холандски и белгийски кораби.

Британското министерство на защитата съобщи, че няма „ оперативно влияние ” върху ударната група. Въпреки това всяка операция на AIS „ може да докара до сериозен случай ”.

„ Ние сме наясно с манипулирането на данните за следене в AIS, които „ слагат ” корабите на ударната група на превозвачите в региони, където те въобще не са били ”, споделят от ведомството. Това не е първият път, когато МО удостоверява изменението на следите на английски боен транспортен съд. В обява на BBC това бе несъмнено като подправяне.
още по тематиката
Юнските данни за AIS демонстрират, че корабите „ Defender ” и „ Evertsen ” от холандския флот напущат пристанището и се насочат към военноморска база в Севастопол. Но сателитни фотоси демонстрират, че корабите към момента са в пристанището в Одеса. Няколко дни по-късно – при навлизането на „ Defender ” във водите покрай брега на Крим – той е помрачен от съветски военни самолети.

Бордовите системи AIS излъчват, курса и скоростта на кораба и демонстрират същите данни от други кораби. Всички комерсиални плавателни съдове над най-малък размер би трябвало да имат AIS транспондери. И макар че военноморските кораби не са задължени да употребяват системата, те постоянно го вършат – от съображения за сигурност. Политиката на Военноморски сили на Съединени американски щати, да вземем за пример, се измести към потреблението на AIS в натоварени зони след два конфликта през 2017 година

Наред с това има сателитни и брегови приемници, които доставят данни до уеб страници, проследяващи местоположенията на корабите. Изследователите споделят, че в тази ситуация всички подправени данни наподобява идват от приемници, намиращи се на брега.

Информацията, обявена за първи път от Wired, е оценена от SkyTruth – организация, която употребява сателитни изображения за откриване на екологични вреди, и Global Fishing Watch, която употребява технология за наблюдаване на човешката активност в морето.

Между 27 август 2020 година и 15 юли 2021 година Бьорн Бергман, който работи за двете организации, е разкрил близо 100 военноморски кораба с „ хипотетични подправени трасета по AIS ”. Чрез проучване на на хипотетичните локации на корабите, комбинирани с други данни, Бергман е съумял дефинитивно да разпознава подправени трасета за 15 военноморски кораба от седем страни.

Това, съгласно него, „ отразява по-широк модел на подправяне на AIS при военноморските кораби ”. Подобни подправени данни могат да доведат до спорове на държавно равнище с огромни и тежки последствия.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР