Аида ПАНИКЯНМакар все още да нямаме определение за енергийна бедност,

...
Аида ПАНИКЯНМакар все още да нямаме определение за енергийна бедност,
Коментари Харесай

Повече хора с по-високи помощи за отопление

Аида ПАНИКЯН

Макар към момента да нямаме определение за енергийна беднотия, хората, които изпитват съществени компликации да се погрижат сами за себе си, получават известна поддръжка от страната за отоплението си през зимата. Дали е задоволителна?

Целевата помощ за отопление се дефинира годишно със заповед на министъра на труда и обществената политика и тя е съобразена с измененията в цените на електрическата енергия за битовите консуматори. За тази зима месечната помощ ще бъде с 20 лева повече от предишния сезон и ще е 104,71 лева Общо помощта за отоплителен сезон 2022-2023 година става 623,55 лева

За отоплителен сезон се приема времето от 1 ноември до 31 март. Известно е също, че пенсиите се поправят с избран коефициент по този начин, че когато са увеличени, това да не се отразява на помощта. Необходимите средства за покачването - към 31 млн. лева, са обезпечени в бюджета на МТСП.

Кандидатстването

за помощите стартира от 1 юли, като заявки се одобряват до 31 октомври в дирекциите " Социално подкрепяне " (ДСП) по сегашен адрес или в особено проведени за задачата приемни. Кандидатстването може да става и посредством Системата за несъмнено електронно връчване, подписани с личен идентификационен код на Национален осигурителен институт или с дипломиран електронен автограф, както и посредством лицензиран пощенски оператор. В заявката би трябвало да се означи типът на употребеното отопление - топлоенергия, електрическа енергия, твърдо гориво или природен газ.

До 20 дни от подаването на заявлението-декларация обществен служащ прави обществена анкета, при която се вземат поради всички установени условия от обществен, фамилен, битов и здравен темперамент, отнасящи се до опцията за самоиздръжка и/или помощ от лица, задължени по закон да обезпечават прехрана. Социалният служащ изготвя отчет, а в 7-дневен период от правенето му шефът на Държавно стопанско предприятие или упълномощено от него лице издава заповед за разпределяне или отвод на помощта.

От 15 август

стартира изплащането

на помощите за идния сезон, като до края на този месец цялата сума ще бъде платена едновременно на хората, кандидатствали през юли. По данни на АСП, към този момент са подадени 214 429 заявки, а дирекциите " Социално подкрепяне " в страна са издали 131 334 заповеди за изплащането й. Останалите заявки се обработват. Очаква се над 310 хиляди нуждаещи се семейства да се възползват от помощта. През зимата на 2021-2022 година те бяха към 261 хиляди.

Важно е да се знае, че нарастването на пенсиите от 1 юли няма да лиши пенсионерите от помощи за отопление за идната зима. За да не се допусне отпадане от подкрепяне, още предходният обществен министър Георги Гьоков издаде заповед, с която дефинира корекционен коефициент, съгласуван с нарастванията на пенсиите през последните шест месеца.

През 2021 година 23,7% от популацията в България не може да поддържа дома си задоволително топъл, оповестиха преди дни от КНСБ. От синдиката прецизираха, че това са към 1,6 милиона души. За съпоставяне, този дял в ЕС-27 е 7,4%.

Българите са три повече от европейците, които мъчно отопляват дома си. От КНСБ предвиждат, че макар помощите, с новите цени на енергоносителите и неналичието на задоволително ограничения за ограничение на енергийната беднотия, ще продължи да нараства и техният дял.

Кой има право?

Право на целева помощ за отопление имат хората и фамилии, чийто средномесечен приход за предходните шест месеца (преди месеца на подаване на заявление-декларацията) е по-нисък или еднакъв на самостоятелно избран диференциран приход за отопление (ДДО). От Агенцията за обществено подкрепяне обясниха за ДУМА, че ДДО е самостоятелната граница за достъп до целева помощ за отопление за всяко лице съгласно възрастта, фамилното състояние, образователната претовареност и здравословното положение. Oснова за установяване на ДДО е базовия приход за отопление (БДО), който е еднакъв на двойния размер на обезпечения най-малък приход, т.е. 150 лева Размерът на ДДО на фамилията се образува от сумата на самостоятелните ДДО на членовете на семейство, т.е. въз основа на възрастта, фамилното състояние, образователната претовареност, трудовата претовареност и здравословното положение на неговите членове.

Безработните в трудоспособна възраст, които аплайват за помощта, наложително би трябвало да са регистрирани в бюрото по труда най-малко шест месеца преди подаване на заявката и да не са отказвали предлаганата им работа или включване в образования.

Кандидатите би трябвало да дават отговор на още няколко условия:

- да не са регистрирани като еднолични търговци и да не са притежатели на капитала на комерсиално дружество;

- да нямат вземания, влогове, дялови участия и скъпи бумаги, чиято обща стойност за обособеното лице или за всеки един от членовете на фамилията да надвишава 500 лева (с изключение на боновете или акциите от всеобщата приватизация);

- да не имат движима и недвижима благосъстоятелност и/или идеални елементи от нея, която може да бъде източник на приходи, като се изключи движимостите, които служат за всекидневно ползване на лицето или семейството;

- да нямат подписан контракт за даване на благосъстоятелност против обвързване за прехрана и/или гледане. Това условие не се ползва в случаите, когато поелите отговорности за прехрана и/или гледане са учащи се, безработни, в нетрудоспособна възраст или хора с увреждания;

- да не са прехвърляли жилищен, вилен, селскостопански или горски парцел и/или идеални елементи от тях против възнаграждение през последните 5 години;

- да не са прехвърляли посредством контракт за подаяние собствеността върху жилищен, вилен, селскостопански или горски парцел и/или идеални елементи от тях през последните 5 години.

Последните две условия не се ползват в случаите, когато в фамилията има човек с трайни увреждания и договорката е осъществена за промяна на жилището за обезпечаване на налична витална среда за индивида с увреждане, както и когато общата стойност на покупко-продажбите не надвишава 60-кратния размер на обезпечения най-малък приход за съответния интервал, т.е. 4500 лева



Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР