Аида ПаникянДо 100 хил. лв. ще дава социалното министерство на

...
Аида ПаникянДо 100 хил. лв. ще дава социалното министерство на
Коментари Харесай

Дават до 100 хил. лв. за приспособяване на жилище на човек с увреждане

Аида Паникян

До 100 хиляди лева ще дава общественото министерство на планово предложение за трасформиране на жилищна постройка, с цел да стане налична за човек с увреждане. Това планува планът на тазгодишната Национална стратегия за налична жилищна среда и персонална подвижност. На този стадий в проектобюджета на МТСП за 2022 година са планувани 2,5 млн. лева за финансиране на осъществяването на програмата, прецизираха от МТСП за ДУМА.

От т.г. отпада минималният предел от 10 хиляди лева за кандидатстване. Другият съставен елемент по програмата е " Лична подвижност ". По него претендентите могат да получат най-много 8 хиляди лева с Данък добавена стойност. Както и в предходни години, част от помощта може да се употребява и за образование за придобиване на дееспособност за ръководство на МПС от претендента, в случай че той към момента няма брошура.

Човек с трайно увреждане може да кандидатства в границите на годината и по двата съставния елемент, само че с две обособени заявки.

Агенцията за хората с увреждания разгласява и поддържа на интернет страницата си информация за програмата. Агенцията за обществено подкрепяне, като се изключи че осведоми хората с трайни увреждания за опцията за финансиране на дейностите по програмата, ревизира и заявените от претендентите условия. Общините също спомагат за реализиране на програмата, като основните архитекти издават виза за планиране и утвърждават капиталов план във фаза " механически план ".

Срокът за разискване на тазгодишната стратегия е до 14 февруари.

През 2021 година са утвърдени шест плана за персонална подвижност на обща стойност 19 960 лева и 50 за налична жилищна среда - на обща стойност 1 946 752,45 лева Предложенията за налична среда са от притежателите на 46 жилищни здания, в които живеят 51 души в инвалидни колички и 10 със усложнения в напредването.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР