Аида ОванесЗа присаждане на орган чакат 942 души в страната,

...
Аида ОванесЗа присаждане на орган чакат 942 души в страната,
Коментари Харесай

Близо 950 души чакат трансплантация

Аида Ованес

За присаждане на орган чакат 942 души в страната, сочат данните на Изпълнителната организация " Медицински контрол ". Най-много са нуждаещите се от нов бъбрек - 838 души. От трансплантация на черен дроб се нуждаят 38 души. В ИАМН са регистрирани 34 души, които чакат да им бъде присадено сърце, от бял дроб се нуждаят 21 души, от панкреас - 9, а от фино черво - двама души.
От началото на годината до 5 август у нас са осъществени 14 трансплантации на органи. От тях 8 са бъбречни, 4 са чернодробни, като всички са от трупни донори. Извършени са и две сърдечни трансплантации. По 4 бъбречни трансплантации са осъществени в УМБАЛ " Александровска " и в МБАЛ " Лозенец " (Правителствена болница) в София. Двете сърдечни са осъществени в " Света Екатерина ", а чернодробните - във ВМА.
През цялата 2021 година 33 души са получили нов бъбрек, двама - сърце и 13 - черен дроб.
От началото на годината до края на юли в страната са осъществени и 112 трансплантации на стволови кафези в Хематологичната болница в София, в ИСУЛ, в " Св. Марина " във Варна и в " Св. Георги " в Пловдив.
От 2005 година до сегашния миг 2813 души в страната приживе са изразили противоречие за взимане на органи, тъкани и кафези съгласно условията на Закона за трансплантация на органи, тъкани и кафези, който е в действие от 1 януари 2004 година

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР