Аида ОванесСъс 175 гласа за и трима въздържали се народните

...
Аида ОванесСъс 175 гласа за и трима въздържали се народните
Коментари Харесай

Всички подкрепиха БСП: Минималната заплата става 850 лева

Аида Ованес
Със 175 гласа " за " и трима въздържали се народните представители одобриха на първо четене препоръчаните от Българска социалистическа партия промени в Кодекса на труда (КТ), съгласно които минималната заплата за идната календарна година ще се дефинира до 31 октомври на миналата и няма да е под 50% от междинната за предходните 12 месеца. За следващата година това са 850 лева Срокът сред първо и второ четене остава 7 дни, в които парламентарните партии ще могат да внесат своите оферти.  
" Служебният кабинет на Радев замрази приходите на българските жители в най-тежките месеци. Подкрепете Българска социалистическа партия да увеличим заплатите на 600 хиляди работещи небогати ", обърна се към депутатите Корнелия Нинова от парламентарната естрада и напомни, че в едни от най-тежките седмици след началото на войната в Украйна постоянното държавно управление усили минималната заплата от 650 на 710 лева Нинова напомни, че преди няколко дни по предложение на Българска социалистическа партия бяха подкрепени компаниите с над 200 лева за ток. " Ние ви помогнахме да оцелеете през рецесията и в този момент ви оказваме помощ да работите, да осигурявате Брутният вътрешен продукт, само че не можете да го извършите без служащи. Нека дружно да се погрижим за тях ", обърна се Нинова към бизнеса.
Георги Гьоков напомни, че от години се работи за механизъм за установяване на минималната заплата, като се регистрират изменящите се условия, само че без субективни решения, а в този момент планът на Българска социалистическа партия подсигурява такава предвидимост и за служащите, и за работодателите и в това време изключва заплахата от " замразяването " й. В момента, след удръжките, работещите на минимална заплата получават 549 лева, което след 1 януари ще е с 45 лева над линията на беднотия, напомни Гьоков и предвижда, че " в случай че в този момент не вдигнем минималната заплата със 140 лева, следващата година, когато, повярвайте ми, ще се наложи да я подвигаме, ще бъде с 300 лева ", което ще затрудни още повече бизнеса.
Потискането на минималната заплата потиска икономическия напредък, а увеличението й ще понижи неравенствата, съобщи проф. Румен Гечев. Той напомни, че до момента в който у нас минималното месечно заплащане е 363 евро, то в Сърбия, която не е член на Европейски Съюз, е със 100 евро (22%) по-висока, а в страни членки на Съюза като Унгария е 640 евро, в  Чехия е 664, а в Хърватия - 700 евро. Гечев бе безапелационен, че са неприемливи причините на някои представители на бизнеса, че увеличението на минималната заплата ще намали конкурентоспособността.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР