Аида ОванесЕлектронното здравно досие ще осигурява бърз достъп до здравна

...
Аида ОванесЕлектронното здравно досие ще осигурява бърз достъп до здравна
Коментари Харесай

Над 9,8 млн. лева ще струва здравноинформационната система

Аида Ованес

Електронното здравно досие ще обезпечава бърз достъп до здравна информация за всеки български жител, нужна при незабавни положения. Това излиза наяве от плана за Наредба за действието на Националната здравноинформационна система, оповестен на уеб страницата на Министерство на здравеопазването за разискване. За построяването й са обезпечени от държавния бюджет през Министерство на здравеопазването 9,8 млн. лева за интервала 2020-2022 година В електронното досие ще бъдат вписани имена и ЕГН, кръвна група, алергии, наложителни и други извършени имунизации, прекарани остри инфекциозни заболявания, открити хронични заболявания или увреждания, провеждано или провеждащо се медикаментозно или друго лекуване, вложени медицински произведения, както и данни за контакти с близки.
Достъпът на лицето до е-досието ще става посредством персонален идентификационен код или електронен автограф. Има и мобилно приложение " Мобилно здравно досие ". То обаче дава опция само за обзор на данните от лицето, за което се отнасят.
От проектонаредбата става ясна и структурата на електронното досие. В нея са включени идентификационни данни, информация за новороденото, медицински прегледи, посоки, резултати от медико-диагностични действия, хоспитализации, имунизации, предписания (електронни предписания), здравна експертиза.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР