Аида ОванесДори без висше образование, а само с документ от

...
Аида ОванесДори без висше образование, а само с документ от
Коментари Харесай

Георги Гьоков: Отваряме безконтролно пазара на труда за чужденци

Аида Ованес
Дори без висше обучение, а единствено с документ от шеф за нужни умения за осъществяване на висококвалифицирана активност, служащ от страна отвън Европейски Съюз може да стартира работа у нас, в случай че се реши, че е нужен. Това е една от измененията в Закона за трудовата миграция, получила сериозен отпор и от депутати (в това число и от БСП), и от синдикатите. Промените в закона плануват и еластичност при работа от разстояние, разнообразни по време командировки в чужбина, в това число в Европейски Съюз. Притежателите на " синя карта " ще могат да упражняват активност и като самоосигуряващи.
От " Възраждане " считат, че измененията трансформират България в елементарен трамплин за служащи от трети страни към Европейски Съюз. От Българска социалистическа партия, както и синдикатите са на мнение, че ползите на българските служащи са незадоволително предпазени. " Това е дискриминация към българските чиновници с висше обучение ", сподели от парламентарната естрада Смиляна Нитова от Българска социалистическа партия.
" Това бързане с приемането на законопроекта няма да докара до нищо положително - отваряме необятно и безотговорно българския пазар на труда без гаранции отбрана на ползите на българската работна ръка ", безапелационен бе Георги Гьоков от Българска социалистическа партия, ръководител на обществената комисия в Народното събрание. 
" Гласувах срещу не тъй като не би трябвало да се транспонира европейската инструкция за облекчение на националните пазари на труд, не тъй като на българския бизнес не му доближава квалифицирана работна ръка, а поради метода, по който се прави от народни представители без да е взето под внимание мнението на всички заинтригувани страни ", разяснява за ДУМА Гьоков. 
Той е безапелационен, че няма данни от публично изследване на българския пазар на труда, а се употребяват откъслечни информации от разнообразни източници. " Безспорно е, че българският бизнес има потребност от висококвалифицирана работна ръка и националното посланичество би трябвало да отговори на тези потребности, само че това би трябвало да стане доста деликатно и с прецизна отбрана на ползите на българските служащи. С тези промени извънредно либерализирахме така и така демократичния ни пазара на труда и не осигурихме нужната отбрана за българската работна ръка ", безапелационен е Гьоков. Синдикатите са изрично срещу приемането на този закон. 
Припомняме, че по време на второ четене на плана в обществената комисия при започване на седмицата, стана ясно, че той не е обсъждан в Тристранката. Според икономическия консултант на КТ " Подкрепа " Ваня Григорова намаляването на трудовия контракт от 12 на 6 месеца не демонстрира блян за задържане на служащия у нас, а блян за отваряне на българските порти към Западна Европа. " Трябва да се опитаме по-скоро да задържим българските висококвалифицирани служащи ", безапелационна бе Григорова. 
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР