Аида ОванесБСП подкрепя промените в Закона за хората с увреждания,

...
Аида ОванесБСП подкрепя промените в Закона за хората с увреждания,
Коментари Харесай

Георги Гьоков: Необходима е цялостна реформа на ТЕЛК

Аида Ованес
Българска социалистическа партия поддържа измененията в Закона за хората с увреждания, само че е нужна цялостна промяна на ТЕЛК. Това съобщи от парламентарната естрада депутатът от Българска социалистическа партия и ръководител на обществената комисия в Народното събрание Георги Гьоков по време на разискването на първо четене на промени в документа. В изявлението си Гьоков сложи проблем, който в последните години като че ли убягва, защото на напред във времето излизат несъвършенствата на настоящия закон.
" Има два метода към хората с увреждания - медицински и обществен. Първият се концентрира върху тялото и неговите дефицити, а не върху опциите и качествата на индивида. При обществения метод излиза наяве, че при хората с увреждания проблемите идват не толкоз от положението им, а по-скоро от средата, в която живеят и която не е задоволително пригодена към тяхното разграничение: от бариерите в обществото като физически недосегаем градски превоз, тротоари, стъпала и прочие до обществените предубеждения и стандартите. В България се опитваме да прилагаме обществения метод, само че цялата ни обществена система, касаеща хората с увреждания, се гради върху първия - медицинския метод. Пример за това е неотдавна признатият по време на ръководството ГЕРБ закон, необятно рекламиран като част от промяната в обществената сфера, само че той не донесе никакви новаторски решения ", съобщи Гьоков. Той е безапелационен, че за промяна може да се приказва, единствено когато вниманието бъде ориентирано не толкоз към увреждането на индивида, колкото към неговите умения и благоприятни условия и той да бъде подсилен за реализирането им, с цел да се усеща пълностоен и да се оправя по-успешно в живота. " Предложеното в този законопроект по никакъв метод не ни доближава до същинския метод към хората с увреждания и до правилните решения, а може би единствено подсигурява известна поддръжка за хората, до момента в който чакат решенията си от ТЕЛК ", уверен е Гьоков. Този законопроект удовлетворява най-малко втората част от настояванията на митинга на хората с увреждания и по тази причина от парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " ще го подкрепим, съобщи депутатът от левицата.
" Забавянията на издаването на ТЕЛК решения стига и до 1 година след подаване на документите при нормативен период от 3 месеца. Проблемите с здравната експертиза нито са малко, нито са нови ", напомни Гьоков. 
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР