AI обучението вече е достъпно и за средния потребител на

...
AI обучението вече е достъпно и за средния потребител на
Коментари Харесай

Apple странно мълчи за изкуствения интелект


AI образованието към този момент е налично и за междинния консуматор на Apple с по-скромния Mac Studio
(снимка: Apple)

В началото на седмицата Apple показа доста нови артикули, само че нито един път не загатна понятието „ изкуствен интелект “, въпреки, че детайли на AI участват в множеството от тях. Това „ безмълвие “ озадачи анализаторите.

Докато представяха емблематични артикули като Silicon Mac Pro и Vision Pro на конференцията за разработчици WWDC 2023, лекторите на компанията в никакъв случай не загатнаха непосредствено „ изкуствен интелект “, както вършат Microsoft и Гугъл, а го замениха с други понятия: „ машинно образование “ и „ трансформър ”, отбелязва ArsTechnica.

Говорейки за новите логаритми за автоматизирано поправяне и гласово въвеждане в iOS 17, старши вицепрезидентът на Apple по разработка на програмен продукт Крейг Федериги сподели, че функционалността се основава на машинно образование и езиков модел – трансформър, с помощта на който системата работи по-точно от всеки път. Или, че „ моделът “ се задейства при всяко натискане на клавиш, което е допустимо с помощта на мощните процесори на Apple в сърцето на iPhone.

Така Федериги избегна термина „ изкуствен интелект “, само че удостовери, че продуктът употребява езиков модел с „ трансформираща “ архитектура, усъвършенстван за обработка на натурален език. На същата архитектура работят невронните мрежи, които са основата на генератора на изображения DALL-E и чатбота ChatGPT. Това значи, че автоматизираната промяна в iOS 17 работи на равнище изречение, като предлага довеждане докрай на думи или цели изречения.

Освен това езиковият модел в допълнение се учи, като се приспособява към особеностите на речта на притежателя на телефона. Всичко това става допустимо с помощта на Neural Engine, който дебютира в процесорите Apple A11 през 2017 година и усъвършенства продуктивността на приложенията за машинно образование.

Терминът „ машинно образование “ беше упоменат няколко пъти от Apple: при изложение на новите благоприятни условия на изводи екран на iPad – функционалността Live Photo сама синтезира спомагателни кадри; при функционалността за сканиране на PDF в iPadOS за следващо автоматизирано заменяне във формуляри; при функционалността AirPods Adaptive Audio, която разкрива музикалните желания на потребителя; и в описанието на новата джаджа Smart Stack за Apple Watch.
още по темата
„ Машинно образование “ се употребява в новото приложение Journal – в този момент потребителите могат да си водят персонален интерактивен дневник на iPhone. Приложението единствено предлага какво наличие да се маркира, въз основата на данните, съхранявани в телефона.

И най-после, „ машинното образование “ се употребява за основаване на 3D потребителски аватари с изображения на очите, показани на предния екран на AR очилата Vision Pro. И за компресиране на тези аватари се употребява кодек, основан на логаритъм на невронна мрежа.

Непряко споменаване на AI технологии последва при описанието на новия чип Apple M2 Ultra, който има до 32 CPU ядра и 76 GPU ядра, както и 32 ядра Neural Engine. Процесорът обезпечава до 31,6 трилиона интервенции в секунда и покачва продуктивността с 40% спрямо M1 Ultra.

Apple категорично съобщи, че тези запаси могат да се употребяват за образование на „ огромни трансформиращи модели “ със 192 GB RAM, каквато днешните дискретни графични процесори нямат и заради това остават пасивни при някои задания.

Всичко това значи, че AI образованието е налично за междинния консуматор – освен за притежателите на най-хубавия Mac Pro, започващ от $6999, само че и на по-скромния Mac Studio на цена от $1999. Остава да изчакаме сравнителни прегледи с ускорители като NVIDIA H100.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР