Ахмед Ахмедов е заместник-председател на ДПС и член на Централното

...
Ахмед Ахмедов е заместник-председател на ДПС и член на Централното
Коментари Харесай

Ахмед Ахмедов пред Dir.bg: С кандидатурата за президент ДПС каза, че иска да участва във властта

Ахмед Ахмедов е заместник-председател на Движение за права и свободи и член на Централното оперативно бюро, депутат в 43 Народно събрание, 44 Народно събрание и 45 Народно събрание от Разград. В изявление за Dir.bg Ахмедов съобщи, че с кандидатурата на водача на партията Движение за права и свободи дава поръчка, че желае очевидно да взе участие във властта. Той е уверен, че Мустафа Карадайъ ще бъде на втория тур на президентските избори. За Движение за права и свободи няма червени разграничителни линии, а значимата цел е просперитетът на България и връщането на държавността, споделя още заместник-председателят на придвижването. Той е безапелационен, че преднамерено през последните 30 години за всичко неприятно в страната се упреква единствено Движение за права и свободи. Ахмедов разяснява и връщането на Делян Пеевски в политиката с аргумента, че някогашният народен представител е имал доста номинации от структурите, на които не е можел да откаже.

- Защо тъкмо в този миг Движение за права и свободи реши да издигне чисто партийна кандидатура за президент, което е историческо решение за вашата партия? Какъв знак давате и на кого?

- Наистина е историческо решение. Смея да кажа, че Мустафа Карадайъ одобри това предизвикателство да се кандидатира. Вижте, в случай че преди 5 години българското общество смяташе, че с поддръжката за Пламен Орешарски Движение за права и свободи подгрява своя електорат, в този момент е друго. Г-н Карадайъ одобри това предизвикателство, кандидатира се персонално и пое отговорността. Това демонстрира и нещо друго за нас самите членове и симпатизанти на Движение за права и свободи - че партията има бъдеще.

Г-н Карадайъ съставлява новото потомство в партията. Тази негова кандидатура демонстрира, че придвижването приема на друго равнище самата интеграция на малцинствата. Тук е мястото да благодарим на всички наши членове и симпатизанти, които през всичките тези 31 години са работили за Движение за права и свободи безрезервно, с цел да може през днешния ден поколението на Карадайъ да се изправи и гордо да съобщи, че и ние можем да имаме президент на нашата страна.

Тоест, нов тип интеграция и ние го подчертахме, че по този метод придвижването желае очевидно да взе участие във властта. Защото акцията на господин Карадайъ стартира, може да се каже, от Брюксел. Той там направи редица срещи с комисари от Либералния алианс и на тези срещи, за разлика от неговите съперници, той поставяше само и единствено като тематика Плана за възобновяване и въпроса по какъв начин да догоним това закъснение. След това се включи и в лидерската среща в Любляна, тъй че дръзвам да кажа, че това е една доста мощна кандидатура за цяла България. Човек, който знае къде се намира, къде и по какъв начин да се държи, има нужната експертиза, политик и най-важното - е ходил боец. Защото чуваме, че има други претенденти, които не са и служили, а претендират да са главнокомандващи.

- Дали пък не желае Движение за права и свободи по този метод да извади гласовете си, да се преброите и да потвърдите това, което се твърди през годините - че президентите у нас постоянно са били избирани с гласовете на придвижването?

- Ние нямаме потребност да го удостоверяваме. Това са обстоятелства в българската модерна история - че без Движение за права и свободи няма по какъв начин да има президент. И второ, немислимо е българското политическо пространство да продължи да съществува по този метод. На този стадий има огромна потребност от партии, като Движение за права и свободи, тъй като без придвижването в България няма разцвет. Само да съпоставим икономическите разбори през днешния ден и за 2001 година, когато Движение за права и свободи участваше в държавното управление.

Тук няма да дублирам клишетата, че с нашия мандат ни одобриха в НАТО и Европейски Съюз. Всичко хубаво, което се е случвало през тези 30 години в моята татковина България, е било единствено и само с желанието и волята, и страданията на Движение за права и свободи по време на тези ръководства. Защото ние доста неща сме преглъщали единствено с една единствена цел - нашата страна да върви напред. Освен участието в Европейски Съюз и НАТО, от 2001 до 2009 България реализира доста сериозен стопански растеж. Винаги нашата стопанска система през тези години е имала растеж от порядъка на 5-6% и това, за жалост, виждам, че някои с лека ръка го отхвърлят. Но когато обстоятелствата приказват - това е заслуга на Движение за права и свободи. Без присъединяване на Движение за права и свободи и с слагането на разграничителни линии - " с тези може, с тези не може ", няма по какъв начин да има непоклатимост в българското политическо пространство.

- А има ли червени линии за вас при диалога за обединения?

- Няма, още през април месец след изборите Движение за права и свободи ясно и изрично сподели, че поддържаме новите политически партии единствено с една единствена цел - връщане на държавност, да се съблюдават законите, за не живеем в разграден двор. Нека нашата татковина знае накъде е поела, да си изградим ясна и постоянна теория, която да следваме всички. А не да слагаме разграничителни линии.

- Новата партия, която най-малко съгласно социолозите, набира мощна поддръжка, изпреварва съвсем всички?

- Социолозите може всичко да приказват, само че ние сме политици и виждаме - на терен тях ги няма. Тази нова партия и вие, публицистите знаете, че от известно време тя доста съществено се популяризира от някои медии. Кои са нейните водачи? Днес българското общество си задава съществени въпроси. Хора с двойно поданство да бъдат министри и да ръководят нашата страна? Тези хора благодарение на някои медии се подиграват с българското общество, лъжат. Това са хора, които претендират да носят новия морал в политиката, а лъжат. До какво докара този нов морал? Да не се съблюдават законите и Конституцията? Това ли желаят хората? Напротив, хората желаят тъкмо противоположното.

- Кои са главните ви съперници в акцията?

- За нас всички са съперници, само че ние бихме предпочели да се води една акция само и единствено с платформи, цели и стратегии. Някои търсят етническа акция, други търсят опълчване - това са признаци на отпадналост, на изтощение от страна на партиите.

- Заявихте, че ще подкрепите проф. Герджиков на втория тур, а него го упрекнаха, че е човек на Движение за права и свободи от едно минало ръководство. Ваш човек ли е?

- За страдание, в България през последните 20 години някои медийни групи за всичко упрекват Движението за права и свободи. И нощес чухме, че ние, видите ли, сме отговорни и за Българския футболен съюз. Изобщо ние сме отговорни за всичко в тази страна. Това не приказва добре за тези нови политици, които упрекват Движение за права и свободи. А и освен те, а и останалите, които на гърба на Движение за права и свободи 30 години се мъчат да бъдат фактори в политическото пространство. Ние сме предвидима партия, партия с морал и полезности, които постоянно ще пазиме, без значение против нас кой стои.

- ГЕРБ оповестиха, че ще поддържат Лозан Панов на втория тур. При хипотетичната обстановка Панов-Радев на втория тур - кого бихте подкрепили?

- Ние не участваме в тези избори единствено с цел да поддържаме някого. Ние сме уверени, че нашият претендент ще бъде на втори тур. Нека да забележим кои ще останат на втори тур и тогава Движение за права и свободи ще вземе своите решения на база на груповите си органи и ще излезем с ясна позиция.

- Преди малко казахте, че за всичко се упреква Движение за права и свободи. Обвинява се и Делян Пеевски, който в последно време изскача отвскъде - от досиетата " Пандора ", преди този момент от листата " Магнитски ". Защо Пеевски се върна в политиката?

- Г-н Пеевски и на двата парламентарни избора нямаше предпочитание да взе участие, макар и нашето предпочитание и молбата на ръководителя да взе участие, само че в този момент получи доста номинации от структурите на Движение за права и свободи. И този път той не може да откаже, макар че е от гражданската квота.

Г-н Пеевски може да изскача от всичко, само че дали имат съображение за тези изказвания, които се стартират в медийното пространство. И второ - само и единствено господин Пеевски ли? Има толкоз доста хора, за които нищо не се написа сега, а отново Движение за права и свободи съставлява интерес. И отново въз основата на етническото опълчване - видите ли, Движение за права и свободи, Пеевски - и всички да се качат на гърба на Движението за права и свободи, тъй като нямат никакви ясни - нито платформи, нито визии за бъдещето на тази страна, изключително в тази обстановка, когато виждаме повишаването на цените.

Не единствено на храните, на силата, и това е сериозен въпрос, върху който всички би трябвало да се замислят. Какво става в българското общество сега? Хората страдат. Само Движение за права и свободи предлага вид и формула за ускорено догонващо развиване - да се доближим минимум до междинните европейски стандарти през идващите години. А от другата страна какво следим? Пеевски и Движение за права и свободи отговорни за всичко! Това не е политика. Христо Иванов пренареди листата във Велико Търново, само че няма по какъв начин да го мерим с господин Пеевски. Христо Иванов би трябвало малко да си смени аршина.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР