Ахмед Ахмед е бивш елитен съдия. Той беше отстранен през

...
Ахмед Ахмед е бивш елитен съдия. Той беше отстранен през
Коментари Харесай

Ахмед Ахмед: Всеки гледа съдиите, а никой не гледа как играят футболистите му

Ахмед Ахмед е някогашен първокласен арбитър. Той беше отхвърлен през 2013 година, откакто си навлече гнева на Христо Стоичков в мач сред Левски и Литекс на " Георги Аспарухов ". В добавеното време на дуела той не зачете попадение на Николай Бодуров, по-късно промени решението си, а най-после отново отсъди, че гол няма. През 2018 година Ахмед стана съдийски наблюдаващ. Бившият първокласен рефер даде изявление пред, в което приказва за ВАР, за обстановката в родното съдийство и съпостави сегашните времена с тези, в които той свири мачове.
 
Здравейте, господин Ахмед. С какво се занимавате сега?
Със строителство. Живи и здрави да сме, тази рецесия не ни удари доста в нашия отрасъл. Важното е човек да работи.
 
Скоро в българското съдийство ще навлезе ВАР. Вие на какво мнение сте за системата и ще бъде ли потребна тя у нас?
Ние бяхме на едно образование. Смятам, че ВАР ще спомогне за грешките, които не се виждат. Има обстановки, които не могат да се видят от избран ъгъл и там ВАР ще помогне доста. Въпросът е тимовете да одобряват, че системата е за положително. Защото човек, когато работи, постоянно може да сгреши. Има обстановки, в които човек не може да види какво се случва. Сигурен съм, че ВАР ще има позитивен резултат.
 
Много хора обаче споделят, че това убива футбола.
Вярно е, само че нали се прави, с цел да има истина. Помага правдата да спечелва. Има в действителност обстановки, които съдията не може да види тъкмо. На доста футболисти и ръководители първата им мисъл е, че съдията преднамерено прави дадена неточност, само че не е по този начин. Единствено съдиите знаят какво е напрежението, което носят. Отстрани е елементарно - гледаш 3-4 повторения, дават по малкия екран повторения. Даже и при повторенията от време на време никой не е сигурен кое е вярното присъждане. А съдията има секунди да реши.
 
Често обаче и отсъжданията с ВАР стават причина за дискусия.
Има и такива неща. Все отново последното решение взема съдията и той си носи кръста. Той може да не реши това, което демонстрира ВАР, само че си носи следствията от това.
 
Ще понижи ли напрежението върху съдиите въвеждането на системата?
Може би и съдиите в действителност ще се успокоят малко, тъй като сега целият напън е върху тях. Свикнали сме да ги упрекваме за всичко. Свирил съм доста мачове, тогава и футболът беше по-бърз, знам какви обстановки се основават. Затова ще има изгода, само че би трябвало да се гледа действително. Не единствено от съдиите, само че и от ръководители, футболисти. И да, има неточности - те са човешки. Някой да ми каже, че не бърка в живота, значи лъже.
 
Коментирате ли с сътрудници сегашните дейности на съдиите в мачовете?
Гледам доста мачове, нали съм и съдийски наблюдаващ. Като мнения - постоянно пазя съдиите. Едно е да гледаш повторения, друго е да имаш 2 секунди, с цел да решиш. Затова ВАР ще помогне, тъй като в стаичката ще подскажат дали има нещо, дали би трябвало да се прегледа обстановката.
 
Защо в последно време се сътвори огромно напрежение върху реферите, започнаха заявления, смени се шефът на съдиите?
Всеки човек, който стартира някаква работа, желае да успее. Всеки тим гледа да победи, а всеки арбитър гледа да си свърши добре работата. Но има едно съмнение към реферите и от там може би се поражда това напрежение. Не би трябвало да бъде по този начин. За кой ли път споделям, че сме хора и е обикновено да се бърка. Сега опитните съдии малко по малко си потеглят. Отдолу идва друго потомство, което е напълно друго. Да не си мислят, че изпод идва нещо по-добро. Ето в Англия ще оставят съдиите да свирят до 50 години. Защото опитът оказва помощ, само че тимовете би трябвало да повярват, че грешките не са преднамерено. Журналистите също би трябвало да оказват помощ. Има доста публицисти, които не разясняват какъв е футболът, а вършат цели разбори на съдийството. Не се гледа, че един футболист излиза 5 пъти самичък против вратаря и не вкарват нито един път, само че никой не споделя и една дума. Съдията прави една неточност и всички скачат. Имаше един интервал на едно утешение, даже самите публицисти подкрепяхте съдиите. Аз като някогашен арбитър постоянно ще поддържам сътрудниците. А и съм началник мачове във времена, които не бяха естествени. Малко каубойски бяха. Тогава отново излизахме с чест от мачовете. Когато се види, че даден арбитър не бърка преднамерено, всички знаят. В момента съдиите не бъркат преднамерено и се вижда. Давам образец с Англия. Ливърпул - Брайтън, изравниха им в 93-ата минута от дузпа. Клоп сподели: Щом съдията е отсъдил, значи е по този начин. Защото знае, че на следващия ден този арбитър може да сгреши в негова изгода.
 
У нас обаче след загуба съвсем всички упрекват съдиите.
Лошото е, че никой не гледа какво вършат футболистите, какъв футбол се играе. Всеки гледа съдията след единствено една неточност. Когато даде състезател направи една неточност - минава и отпътува. Но когато съдията сгреши, постоянно се скача и се помни. Но като цяло всеки ден съм измежду хора и виждам - озверели сме, трансформирали сме се като хора. Не може от една неточност на съдията да кажеш, че е свирил преднамерено. Има случаи, в които цялостен мач реферът се оправя отлично, прави една неточност и му скачат незабавно единствено на него.
 
Има ли огромен напън върху българските съдии от страна на президентите на клубовете?
Приятел съм с съвсем всички съдии, приказваме си. Питал съм ги дали им оказват напън. Всеки споделя, че няма такова нещо. Но самото напрежение, което се оказва може би въздейства. Външното напрежение. Ако в твоята компания има напрежение, няма по какъв начин да работиш умерено. Ние сме живи хора и имаме страсти. Когато има странични мнения непрекъснато, няма по какъв начин да не въздейства. Когато никой не разяснява съдийството, то върви добре. Ето българските съдии в Европа се оправят чудесно, само че там го няма напрежението.
 
Кой е най-тежкият мач в съдийската Ви кариера?
Няма да не помни едно дерби Славия - Локомотив София на " Васил Левски ". Свърши 4:3, с три дузпи за Славия. Червен картон дадох на вратаря на " белите " Стефано Кунчев в 17-ата минута. Тогава и аудитория имаше и напълно друго е. Вярвай ми, че с аудитория си доста по-мобилизиран. Толкова изтощен бях след мача, че едвам се прибрах в съблекалнята. След мача пристигнаха Венци Стефанов и Гигов. Някой бил споделил на Стефанов, че Кунчев не бил за червен картон. Аз му споделих: Генков излиза самичък против вратаря, това в случай че не е червен картон. Благодари ми и ме поздрави. След него влезе Гигов и стори същото. Един час стоях в съблекалнята и не можех да стана от отмалялост. Може би това беше най-лудият мач. Свирил съм на Левски, на ЦСКА, само че това беше най-тежко. Има мачове, в които играят новобранци, само че също се получават огромни мачове.
 
Имате ли Вечно дерби в кариерата си?
Бях на ред за Левски - ЦСКА, когато завърших със съдийството, само че нямах шанс да изсвирвам този мач. Така е трябвало, живи и здрави да сме.
 
Оправихте ли си връзките с Христо Стоичков?
Ние чак толкоз не сме се карали. Тогава цялата работа беше на терена. За мен той си остава другар. Аз още тогава му споделих: Така съм видял, по този начин съм отсъдил. Мисля, че няма кой какво друго да каже. Казах му, че мога да се закълна в децата си. Когато се прибрахме в тунела си говорихме. Затова постоянно споделям, че съдията взема решение за секунди какво да отсъди.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР