Ахмед Ах., издирван от гръцките власти, за да бъде разследван

...
Ахмед Ах., издирван от гръцките власти, за да бъде разследван
Коментари Харесай

Съдът във Варна остави в ареста Ахмед, който направи кражба за 220 хиляди евро в Крит

Ахмед Ах., търсен от гръцките управляващи, с цел да бъде разследван с други лица за крупна кражба, осъществена в град Ираклия през зимата на 2015 година, ще дочака производството по екстрадицията му в ареста.

Днес състав на Варненския апелативен съд остави без почитание жалбата на българина против първичното му задържане под стража, направено на съображение Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена на 4 декември 2018 година от апелативен прокурор от източен Крит. Компетентните гръцки управляващи упорстват за ареста и предаването на Ахмед, с цел да бъде наказателно преследван за кражба, осъществена през февруари 2015 година от вкъщи на локален гражданин.

Според ЕЗА, няколко български жители след прелиминарен сговор и в съучастничество проникнали през балконската врата на непознатия дом, отмъкнали огромна сума в евро, ключ от автомобил, документи и голям брой бижута – всичко на стойност 221 800 евро. Кражбата е закононарушение, което се санкционира най-много с 10 години затвор в Гърция и се преследва от закона и в България.
След като е бил разгласен за интернационално търсене, Ахмед е бил арестуван от органите на реда в Девня на 9 януари тази година, а дни по-късна Окръжен съд – Варна е определил първичната му мярка за неотклонение.

В рамките на отговорностите си, избрани в ЗЕЕЗА, първоинстанционният съд е насрочил предходната седмица произвеждане по екстрадицията на Ахмед, само че доколкото гръцките управляващи не са дали документи, изискани от българския съд, то делото е било отсрочено с ново приканване, до постъпване на желаните гаранции от Гърция.
Днес пред Варненския апелативен съд отбраната на българина изиска изменение на мярката му за неотклонение и се базира на обстоятелството, че управляващите в южната ни съседка не са показали в ЕЗА процесуалното качество на Ахмед, а и не са дали на съда спомагателни гаранции, посочени от ЗЕЕЗА. Докато е обитавал в източен Крит, нашенецът е бил неведнъж викан от управляващите там и разпитван по проблема, само че без да бъде арестуван.

Съставът на Апелативен съд – Варна не показа тези учредения на юристите на арестувания и записа в своето определение, че задържането под стража е единствената процесуална мярка за насила, която може да обезпечи присъединяване на Ахмед при гледане на делото за предаването му на гръцките управляващи.
Определението, с което Варненският апелативен съд удостовери мярката за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на Ахмед Ах., търсен от управляващите в Гърция, с цел да бъде разследван с други лица за крупна кражба, осъществена в в източен Крит е дефинитивно. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР