Ахинора Куманова, по-позната на широката публика с псевдонима си Нора

...
Ахинора Куманова, по-позната на широката публика с псевдонима си Нора
Коментари Харесай

Нора Нова оставя милион на племенницата си

Ахинора Куманова, по-позната на необятната аудитория с псевдонима си Нора Нова, умря преди дни.

Певицата е умряла на 9 февруари на 93-годишна възраст.

Тъжната вест бе обявена от нейни другари, които разгласиха свои мемоари със популярната изпълнителка.

" Загубих обичаната си съседка и другарка Нора Нова. Освен ексцентрична звезда, тя беше и безоблачен лъч, приближаващ от Мюнхен, с цел да освети пътя и моя и на всички, току- що излизащи от социализма. От първите дни на демокрацията, до съвсем последния и момент, ние бяхме и останахме другари. Щастлив съм, че последния ѝ рожден ден на 8 май 2021 година направих аз, в нейна чест в дома ми. Нека почива в мир и да свети от горната страна ни, както постоянно го е правила “, написа Евгени Минчев в профила си във Facebook.

Куманова е родена в фамилията на татко посланик и майка оперна певица. Част от детството си прекарва в Берлин, където татко ѝ е дипломат по времето на цар Борис III. По време на Втората международна война с татко си и сестра си се завръщат в България. С настъпването на комунизма чичо ѝ е погубен от Народния съд, а татко ѝ лежи два пъти в лагера Белене.

Трудният житейски път на певицата продължава и по-късно, когато по време на Унгарските събития лежи в пандиза, а след това бива принудително разведена от първия си брачен партньор.

Като певица Нора Нова става известна с песента си " ЦУМ, ЦУМ, ЦУМ “, която с изключение на в България е записана и в Румъния от лейбъла Electrecord.

Въпреки че не съставлява страната ни, а Федерална република Германия, тя е първата родна изпълнителка, пяла на състезанието Евровизия. Това се случва през 1964 година, когато тя се явява с песента Man gewöhnt sich so schnell an das Schöne. Нора Нова и до ден-днешен държи върха за музикална творба с най-дълго име на състезанието.

Певицата, за жалост, не съумява да се класира на предна позиция. По-късно пък истинският запис на песента ѝ е загубен при пожар в студиата на Датската телевизия. Въпреки това аудио запис оцелява и може да се слуша онлайн.

Приживе певицата продаде големия си апартамент в столицата за 500 000 евро. Парите от продажбата ще отидат при единствената ѝ наследничка - племенницата ѝ, която живее в Германия. Тя е щерка на по-голямата ѝ сестра Илка, написа таблоидът " Галерия ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР